Linkovi

Više od hiljadu uhapšenih na protestima protiv moblizacije u Rusiji


Policija hapsi učesnike protesta protiv mobilizacije u Moskvi.
Policija hapsi učesnike protesta protiv mobilizacije u Moskvi.

Više od 1.300 ljudi je uhapšeno u Rusiji na protestima protiv ratne mobilizacije, koju je najavio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Nezavisna organizacija OVD-info, koja prati proteste, saopštila je da je uhapšeno oko 1.311 demonstranata, najmanje 502 u Moskvi i 524 u Sankt Petersburgu.

Neprijavljeni protesti se u Rusiji smatraju nezakonitim.

Ministrica unutrašnjih poslova Rusije Irina Volk rekla je da su policajci razbili manje skupove.

"U velikom broju regiona bilo je pokušaja da se organizuju nezakoniti protesti, a broj njihovih učesnika bio je ekstremno mali. Svi pokušaji su zaustavljeni, a oni koji su kršili zakone su privedeni i biće istražena njihova odgovornost".

U međuvremenu, karte u jednom pravcu iz Rusije su buknule i prodavale se velikom brzinom, pošto je Vladimir Putin najavio djelimičnu mobilizaciju zbog rata u Ukrajini, koja znači poziv za oko 300.000 rezervista.

Protesti protiv mobilizacije su održani i u drugim gradovima na svijetu, između ostalih i u Beogradu. Organizovala ih je neformalna grupa "Rusi, Ukrajinci, Bjelorusi i Srbi protiv rata". Okupljanje je počelo na Trgu republike, a završeno kod hotela "Moskva".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG