Linkovi

NATO potvrdio jedinstvo pred "agresivnom Rusijom"


U.S. Secretary of State Antony Blinken and NATO Secretary General Jens Stoltenberg attend a news conference at a NATO Foreign Ministers' meeting at the Alliance's headquarters in Brussels, Belgium March 23, 2021. REUTERS/Yves Herman/Pool
U.S. Secretary of State Antony Blinken and NATO Secretary General Jens Stoltenberg attend a news conference at a NATO Foreign Ministers' meeting at the Alliance's headquarters in Brussels, Belgium March 23, 2021. REUTERS/Yves Herman/Pool

Ministri vanjskih poslova NATO-a obećali su da će se Alijansa nastaviti prilagođavati suočavajući se s "rastućim prijetnjama i sistemskom konkurencijom", te su podvukli da "agresivne akcije Rusije predstavljaju prijetnju evroatlantskoj sigurnosti".

"Samopouzdane i autoritarne sile i nedržavni akteri osporavaju međunarodni poredak zasnovan na pravilima, uključujući hibridne i kibernetičke prijetnje, zlonamjernu upotrebu novih tehnologija, kao i druge asimetrične prijetnje", rekli su ministri u izjavi 23. marta nakon prvog dana razgovora u Briselu.

Ranije tokom dana, američki državni sekretar Antony Blinken, koji prisustvuje dvodnevnom skupu NATO-a - prvom uživo sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a od 2019., rekao su da vojni uspon Kine i pokušaji Rusije da destabilizira Zapad predstavljalu prijetnje zbog koji je odlučeno da se NATO okupi.

Leonid Slucki, predsjedavajući Odbora za vanjske poslove u Dumi, Donjem domu ruskog parlamenta, nazvao je "izjave NATO-a o prijetnji i agresiji Rusije" kao "još jednu mantru koja opravdava postojanje Alijanse".

U svojoj izjavi, ministri NATO-a potvrdili su "trajnu transatlantsku vezu između Evrope i Sjeverne Amerike, u čijem je srcu NATO" - nakon četiri godine sumnje i zabrinutosti nekih saveznika pod prethodnom američkom administracijom predsjednika Donalda Trumpa, koji je često kritikovao pojedine saveznike zbog toga što nisu platili pravičan udio u Alijansi.

Ministri su se također obavezali na član 5. Osnivačkog sporazuma NATO-a, prema kojem će se napad na jednog saveznika smatrati napadom na sve njih.

Konstatujući da zemlje 30-člane Alijanse "dobro napreduju u pravednijoj podjeli atlantskog tereta", ministri NATO-a pozdravili su "napore koje čine svi saveznici u Evropi i Sjevernoj Americi koji doprinose našoj nedjeljivoj sigurnosti".

Na svom prvom putovanju u Brisel, u kojem bi takođe trebao održati razgovore s čelnicima EU u sklopu napora američkog predsjednika Joea Bidena da popravi transatlantske veze, Blinken je obećao da će Washington raditi na obnovi i jačanju NATO-a.

"Sjedinjene Države žele obnoviti naša partnerstva, prije svega s našim saveznicima u NATO-u, želimo revitalizirati savez", rekao je novinarima prilikom susreta s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian pozdravio je Blinkenove izjave, rekavši da je NATO "ponovo otkriven".

"Neće biti evropske odbrane bez NATO-a, a neće biti ni efikasnog i relevantnog NATO-a bez Evropljana", rekao je u sjedištu NATO-a.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG