Linkovi

Blinken putuje u Evropu kako bi ojačao savezništvo


U.S. Secretary of State Antony Blinken delivers remarks with NATO Secretary General Jens Stoltenberg prior to a NATO foreign ministers meeting at NATO headquarters in Brussels, Tuesday, March 23, 2021. (Yves Herman, Pool via AP)
U.S. Secretary of State Antony Blinken delivers remarks with NATO Secretary General Jens Stoltenberg prior to a NATO foreign ministers meeting at NATO headquarters in Brussels, Tuesday, March 23, 2021. (Yves Herman, Pool via AP)

Američki državni sekretar Antony Blinken razgovaraće u utorak sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Briselu, zatim prisustvuje sastancima sa ministrima spoljnih poslova NATO i odvojenom sastanku sa svojim kolegama iz Velike Britanije, Francuske i Njemačke.

Stoltenberg je rekao uoči početka dvodnevnog zasjedanja šefova diplomatija zemalja NATO da će ministri gledati na jačanje saveza u budućnosti i posebno se konsultovati o situaciji u Afganistanu, kao i o tome šta NATO može da učini za izgradnju stabilnosti na Bliskom Istoku i u Sjevernoj Africi.

State Department je rekao da Blinkenovo putovanje u Belgiju za cilj ima jačanje veza sa saveznicima u NATO-u i partnerstvo u pitanjima kao što su klimatske promjene, borba protiv terorizma i stalni napori u borbi protiv pandemije koronavirusa.

"Biće to prilika da sekretar i ministri spoljnih poslova razgovaraju o inicijativi NATO 2030", rekao je novinarima Phillip Reeker​, vršilac dužnosti pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja, uoči Blinkenovog putovanja.

"Prijedlozi u okviru te inicijative (2030) za prilagođavanje saveza, zabrinutost zbog Kine i Rusije, kao i klimatske promjene, cyber bezbjednost, hibridne prijetnje, borba protiv terorizma, energetska bezbjednost - očigledno da globalna pandemija ulazi u ovo i drugi zajednički izazovi sa kojima se suočavamo zajedno".

Poslije četiri godine spoljne politike pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom koja je bila usredsređena samo na davanje prioriteta američkim interesima, Reeker je rekao da će Blinken održati govor u Briselu u kome će istaknuti posvećenost "ponovnoj izgradnji i revitalizaciji saveza", istovremeno ističući značaj NATO-a.

"Znamo da smo jači i da smo u stanju da prevaziđemo izazove kad se suočimo sa njima, a modernizovaćemo svoje saveze, popraviti ih po potrebi i nositi se sa svetom kakav imamo", rekao je Reeker.

Blinkenov dolazak u Evropu u ponedjeljak uslijedio je kada su Sjedinjene Države izdale koordinirane sankcije sa Evropskom unijom, i prema Kini, i prema Mjanmaru.

Sankcije protiv Mjanmara bile su usmjerene na najviše zvaničnike koji su povezani sa prošlomjesečnim vojnim pučem, dok su kineske sankcije usmjerene na nekoliko kineskih zvaničnika optuženih za kršenje ljudskih prava nad muslimanskom ujgurskom manjinom u kineskoj provinciji Sinđijang.

U vezi sa kineskim sankcijama, koje su takođe uvedene u koordinaciji sa Kanadom i Britanijom, Blinken je rekao da Sjedinjene Države deluju solidarno sa američkim saveznicima.

"Objedinjeni transatlantski odgovor šalje snažan signal onima koji krše ili zloupotrebljavaju međunarodna ljudska prava, a mi ćemo preduzeti dalje akcije u koordinaciji sa partnerima istomišljenicima", rekao je Blinken u saopštenju u ponedeljak.

Blinkenov plan putovanja u Brisel takođe uključuje sastanak sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen​ i Josepom Borrellom, šefom spoljne politike Evropske unije (EU).

State Department je saopštio da tačke dnevnog reda uključuju napore za ekonomski oporavak kao odgovor na pandemiju koronavirusa i rješavanje "globalnih izazova koji dolaze iz Irana, Rusije i Kine".

Što se tiče Irana, Reeker je rekao da će se najviši američki diplomata konsultovati sa kolegama iz EU o izgledima da se Sjedinjene Držae i Iran uzajamno vrate sporazumu potpisanom 2015. godine koji je ograničavao iranski nuklearni program u zamenu za ublažavanje sankcija.

I Sjedinjene Države, koje su sporazum napustile pod Trumpom 2018. godine, i Iran, koji je odgovorio preduzimanjem koraka kojim je odstupio od svojih obaveza, izrazili su spremnost da još jednom ispoštuju sporazum, ali su obje strane nagovijestile da druga strana treba da počne prva.

Završni dio programa Blinkenovog putovanja su bilateralni razgovori sa belgijskim potpredsjednicom vlade i ministricom spoljnih poslova.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG