Linkovi

NATO i ukrajinski lideri sastaju se na samitu u Washingtonu


Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov, centar lijevo, razgovara sa ministrom odbrane Republike Slovačke Robertom Kaliňákom, u sredini desno, tokom društvene večere u Fort McNair za ministre odbrane koji prisustvuju samitu NATO-a 10. jula 2024. u Washingtonu.
Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov, centar lijevo, razgovara sa ministrom odbrane Republike Slovačke Robertom Kaliňákom, u sredini desno, tokom društvene večere u Fort McNair za ministre odbrane koji prisustvuju samitu NATO-a 10. jula 2024. u Washingtonu.

Lideri NATO-a i Ukrajine sastat će se u četvrtak u Washingtonu, dan nakon što su saveznici iz NATO-a pojačali podršku Ukrajini da se pridruži alijansi.

Posljednji dan samita NATO-a također će uključivati razgovore s liderima Australije, Japana, Novog Zelanda, Južne Koreje i Evropske unije o rješavanju sigurnosnih izazova i saradnje.

U saopštenju NATO-a koje je u srijedu objavio 32-člani blok navodi se da je put Ukrajine ka članstvu u NATO-u "nepovratan".

"Nije pitanje da li, već kada", rekao je novinarima u srijedu generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Ukraine, China front and center of NATO 75th anniversary summit
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Sjedinjene Države su nekada bile duboko zabrinute oko toga da li je Ukrajina spremna za članstvo u NATO-u, ali sada izgleda da su riješene da osiguraju da se Kijev na kraju pridruži alijansi.

Pružamo taj most za članstvo Ukrajine. To je zaista značajan rezultat”, rekao je za Glas Amerike Michael Carpenter, viši direktor za Evropu u Vijeću za nacionalnu sigurnost.

Stoltenberg je rekao da kada prestanu borbe u Ukrajini, NATO će morati osigurati da zaustavljanje bude konačni kraj tamošnjeg nasilja.

Način da se osigura da zauvijek prestane, rekao je Stoltenberg, je članstvo Ukrajine u NATO-u. U suprotnom, rekao je, Rusija bi mogla da nastavi agresiju.

Za razliku od Evropske unije, koja je 25. juna započela pregovore sa Ukrajinom za ulazak u svoje redove, još nema konsenzusa oko ulaska Ukrajine u NATO.

Transfer F-16 je u toku

U međuvremenu, američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je da se prvi američki borbeni avioni F-16 trenutno isporučuju Ukrajini i očekuje se da će patrolirati ukrajinskim nebom u narednim sedmicama.

"Transfer F-16 je zvanično u toku, a Ukrajina će ovog ljeta letjeti F-16", rekao je on na samitu.

U saopćenju u srijedu, holandski premijer Dick Schoof, danska premijerka Mette Frederiksen i američki predsjednik Joe Biden objavili su da holandska i danska vlada obezbjeđuju F-16, dok su se Belgija i Norveška obavezale da će poslati još aviona u Ukrajinu.

Šefovi država članica NATO-a održali su svoju prvu radnu sjednicu samita u srijedu dok su nastojali da pojačaju podršku alijanse Ukrajini i poboljšaju vlastite napore u odbrani i odvraćanju.

Na početku sjednice, Biden je rekao da Rusija pojačava svoju proizvodnju odbrane uz pomoć Kine, Sjeverne Koreje i Irana.

Kako bi se suprotstavile njihovim naporima, rekao je on, članice NATO-a moraju nastaviti da više ulažu u proizvodnju odbrane.

"Ne možemo dozvoliti da alijansa zaostane", rekao je Biden.

Poziv Kini

U saopćenju NATO-a, svih 32 saveznika u srijedu su također pozvali Kinu da prestane s podrškom ruskim ratnim naporima protiv Kijeva, uključujući prijenos materijala dvostruke namjene, kao što su komponente oružja, oprema i sirovine koje pomažu ruskom odbrambenom sektoru.

"NRK ne može omogućiti najveći rat u Evropi u novijoj istoriji, a da to negativno ne utiče na njene interese i ugled", napisali su čelnici.

Na pitanje Glasa Amerike da li je ta izjava dovoljno snažna poruka da odvrati Kinu da nastavi da podržava Rusiju, Stoltenberg je na konferenciji za novinare odgovorio da je izjava od srijede "najjača poruka koju su saveznici u NATO-u ikada poslali o doprinosu Kine u ilegalnom ratu Rusije protiv Ukrajine".

Portparol kineske misije pri Evropskoj uniji odbacio je izjavu NATO-a, nazvavši je "ispunjenom hladnoratovskim mentalitetom i ratobornom retorikom".

NATO saveznici pozvali su indo-pacifičke partnere iz Japana, Južne Koreje, Australije i Novog Zelanda da također prisustvuju ovosedmičnom samitu. Zvaničnici kažu da njihovo uključivanje odražava njihovu važnost tokom rastuće kineske, sjevernokorejske, ruske i iranske agresije.

Iulia Iarmolenko je doprinijela ovom izvještaju. Neke informacije za ovaj izvještaj dao je Reuters.

XS
SM
MD
LG