Linkovi

SAD će 2026. početi sa raspoređivanjem oružja dugog dometa u Njemačkoj


Američki vojnici pripremaju dizalicu za punjenje vojnog taktičkog raketnog sistema (ATACMS) na visoko pokretni artiljerijski raketni sistem (HIMARS) u Queenslandu, Australija, 26. jula 2023., na ovoj slici koju je pružila američka vojska.
Američki vojnici pripremaju dizalicu za punjenje vojnog taktičkog raketnog sistema (ATACMS) na visoko pokretni artiljerijski raketni sistem (HIMARS) u Queenslandu, Australija, 26. jula 2023., na ovoj slici koju je pružila američka vojska.

Sjedinjene Američke Države će 2026. godine početi raspoređivati ​​vatrene kapacitete dugog dometa u Njemačkoj u nastojanju da pokažu svoju posvećenost NATO-u i evropskoj odbrani, navele su Sjedinjene Američke Države i Njemačka u zajedničkoj izjavi u srijedu.

"Epizodično raspoređivanje" Sjedinjenih Država je u pripremi za dugoročno stacioniranje takvih sposobnosti koje će uključivati SM-6, krstareće rakete Tomahawk i razvojno hipersonično oružje koje ima veći domet od trenutnih mogućnosti u Evropi, navele su dvije zemlje.

I Tomahawk i Standard Missile-6 (SM-6) su napravljeni od strane RTX-a (RTX.N), otvara novu karticu Raytheon divizija.

Kopnene rakete dometa većeg od 500 kilometara zabranjene su do 2019. u skladu sa Sporazumom o nuklearnim snagama srednjeg dometa koji su potpisali Mihail Gorbačov i bivši američki predsjednik Ronald Reagan 1987. godine.

To je bio prvi put da su se dvije supersile dogovorile da smanje svoje nuklearne arsenale i eliminišu čitavu kategoriju oružja.

U skladu sa potpisnicama, Njemačka, Mađarska, Poljska i Češka su uništile svoje projektile 1990-ih, a kasnije su ih slijedile Slovačka i Bugarska.

Sjedinjene Države su se povukle iz INF sporazuma 2019. rekavši da Moskva krši sporazum, navodeći da je Rusija razvila krstareću raketu 9M729, u NATO-u poznatu kao SSC-8.

Kremlj je u više navrata negirao optužbe, a zatim je uveo moratorij na vlastiti razvoj raketa koje su ranije bile zabranjene sporazumom INF - balističkih i krstarećih raketa na kopnu s dometom od 500 km do 5.500 km.

Krajem juna, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da bi Moskva trebala obnoviti proizvodnju nuklearnih raketa srednjeg i kraćeg dometa nakon što su Sjedinjene Države donijele slične rakete u Evropu i Aziju.

Putin je rekao da se Rusija obavezala da neće raspoređivati takve rakete, ali da su Sjedinjene Države nastavile njihovu proizvodnju, donijele ih u Dansku na vježbe i odnijele ih na Filipine.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG