Linkovi

Generalni sekretar NATO-a posjetio BiH: Produbljujemo saradnju


Šef NATO saveza u posjeti BiH
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Šef NATO saveza u posjeti BiH

Saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine izjavio je generalni sekretar NATO prilikom posjete Sarajevu.

U obraćanju javnosti, zajedno sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto, Stoltenberg je izjavio da NATO ostaje garant mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Stoltenberg je izrazio zabrinutost zbog secesionističke retorike, remetilačkog ruskog uticaja u Bosni i Hercegovini i najavio produbljivanje političke i praktične saradnje sa Bosnom Hercegovinom.

Krišto je Stoltenbergu zahvalila na paketu pomoći, namijenjenom odbrani i sigurnosti, vrijednom 50 miliona.

Nakon obraćanja, novinari nisu imali prilike za postavljanje pitanja.

Stoltenberg se tokom posjete sastao sa članovima Predsjedništva BiH, Visokim predstavnikom za BiH te osobljem NATO štaba u Sarajevu.

"NATO pruža podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH. Želimo da ovo bude mirna zemlja u srcu stabilnog regiona, i vaši napori na funkciji visokog predstavnika su od vitalnog značaja za jedinstvo i pomirenje u ovoj zemlji. Svaki pokušaj podrivanja vaše pozicije gura BiH nazad, a ne naprijed", rekao je Stoltenberg nakon sastanka sa Visokom predstavnikom za BiH Christianom Schmidtom.

U prethodnim medijskim istupima Stoltenberg je izjavljivao da Bosna i Hercegovina, zajedno s Gruzijom i Moldavijom, spada u zemlje koje zaslužuju posebnu pažnju NATO-a.

Bosna i Hercegovina je 2010. godine pozvana da se pridruži Akcionom planu za članstvo (MAP), što predstavlja prvi korak ka prijemu, ali istovremeno ne prejudicira bilo kakvu odluku o budućem članstvu.

U okviru Akcionog plana za članstvo, saradnja zemlje sa NATO je strukturisana kroz Program reformi Bosne i Hercegovine, koji navodi reforme koje vlada namjerava da preduzme i olakšava pružanje podrške NATO-a ovim naporima.

Lideri država NATO su polovinom jula poručili zemljama Zapadnog Balkana da je region od strateškog značaja za alijansu, te potvrdili posvećenost sigurnosti i stabilnosti Zapadnog Balkana.

Na taj način su podržali reforme koje jačaju težnje zemalja u regionu ka NATO i Evropskoj uniji, navedeno j u završnom dokumentu 11. jula, na kraju prvog dana samita koji je održan u litvanskom glavnom gradu, Vilnijusu.

"Nastavićemo da unapređujemo naš politički dijalog i praktičnu saradnju u cilju podrške reformama, regionalnom miru i sigurnosti i suprotstavljanju zlonamjernom uticaju, uključujući dezinformacije, hibridne i sajber pretnje, koje predstavljaju državni i nedržavni akteri", poručili su lideri najveće vojne organizacije.

Inače, Stoltenbergu je mandat generalnog sekretara produžen do oktobra 2024., a na toj funkciji je od 2014. godine.

Nakon posjete Bosni i Hercegovini, turneju po Zapadnom Balkanu Stoltenberg je nastavio na Kosovu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG