Linkovi

NATO spreman za jačanje praktične saradnje sa BiH


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović

Generalni sekretar saveza Jens Stoltenberg dočekao je predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića u sjedištu NATO-a u Briselu.

"Gospodin Stoltenberg je naglasio da NATO snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Naglasio je da opredijeljenost NATO-a prema Bosni i Hercegovini uključuje podršku naporima u reformi sigurnosti zemlje preko sjedišta NATO-a u Sarajevu, te jačanje sposobnosti kroz paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta", stoji u objavi na NATO web stranici.

Sekretar saveza dodao je da "NATO nastavlja da podržava operaciju Althea koju vodi EU u cilju održavanja sigurnog okruženja, rekavši: „Spremni smo da nastavimo naš politički dijalog i ojačamo našu praktičnu saradnju, za dobrobit naše zajedničke sigurnosti“.


"Generalni sekretar je pohvalio Bosnu i Hercegovinu na njenom nedavnom napretku na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i pozdravio napore na unapređenju oružanih snaga zemlje za još bližu saradnju sa NATO-om. Međutim, on je izrazio zabrinutost zbog secesionističke politike i retorike podjela, opisujući ovo kao "nepromišljeno i opasno" i potkopavajući teško postignut napredak. Naglasio je da "svi politički lideri moraju raditi zajedno na očuvanju jedinstva i zaštiti nacionalnih institucija", dodajući da je "ovo ključno za mir i sigurnost u zemlji, te za stabilnost na Zapadnom Balkanu", stoji u NATO objavi.

"Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović jasno je stavio do znanja da podržava proaktivno angažovanje NATO-a, uključujući i mjere odvraćanja, s ciljem preveniranja bilo kakvog narušavanja mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini. On je istakao da je važno da NATO kontinuirano sarađuje s Bosnom i Hercegovinom u smislu snaženja njenih institucija, demokratije i odbrambenih sposobnosti", objavilo je Predsjedništvo BiH nakon sastanka.

Ovo je treći susret člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, u nešto više od godinu dana.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG