Linkovi

Nastavak pregovora o izvozu žitarica iz Ukrajine, Rusija nagovijestila da je moguć dogovor


Obrada žita u dijelu Luganska koji je pod kontrolom ruskih snaga, jul 2022.
Obrada žita u dijelu Luganska koji je pod kontrolom ruskih snaga, jul 2022.

Kontakti između Rusije, Turske, Ukrajine i UN o izvozu žitarica iz Ukrajine nastaviće se poslije susreta u Istanbulu u srijedu, na kojem su iznijeti određeni elementi potencijalnog dogovora, saopšteno je iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Rusija, Ukrajina, Turska i UN bi, prema navodima turskog ministra odbrane Hulusija Akara, trebalo sljedeće nedjelje da potpišu sporazum o nastavku izvoza žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka.

"O tom pitanju se vodila sadržajna diskusija. Moguće je formulisati određene dijelove sporazuma koji Rusija, Ukrajina i Turska sada razmatraju u svojim ministarstvima odbrane", rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Preliminarni datum nastavka pregovora je 20. ili 21. jul, objavila je ruska agencija RIA, pozivajući se na neimenovane izvore. Navodno, nema prepreka da sporazum bude potpisan sljedeće nedjelje. Tursko ministarstvo odbrane nije potvrdilo datum budućeg sastanka.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres izjavio je u srijedu da je ostvaren ključni napredak u razgovorima o nastavku izvoza ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka.

Prema njegovim riječima, strane uključene u razgovore nisu postigle konačni sporazum.

"Nadam se da ćemo sljedeće nedelje biti u mogućnosti da postignemo konačni sporazum. Potrebno nam je dosta dobre volje i posvećenosti svih uključenih strana", rekao je on.

Ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba je španskom dnevniku El Paso uoči nastavka razgovora rekao: "Dva koraka smo od sporazuma sa Rusijom. U konačnoj smo fazi i sada sve zavisi od Rusije".

Međutim, za AP je naveo da se neće nastaviti izvoz žitarica iz ukrajinskih luka bez bezbjednosnih garancija vlasnicima brodova, tereta i Ukrajini kao nezavisnoj zemlji.

Igor Konašenkov, portarol ruskog ministarstva odbrane, rekao je da je Moskva iznijela prijedloge da se pitanje izvoza žita riješi što prije.

XS
SM
MD
LG