Linkovi

Motivi i dalje nejasni za eksploziju u Nashvilleu


Investigators continue to look through the site of an explosion Monday, Dec. 28, 2020, in Nashville, Tenn.
Investigators continue to look through the site of an explosion Monday, Dec. 28, 2020, in Nashville, Tenn.

Anthony Q. Warner, osumnjičenik za izazivanje razorne eksplozije u središtu Nashvillea u petak, “nije bio na radaru” sigurnosnih službi, rekli su istražitelji, a njegovi motivi još nisu utvrđeni.

FBI je u nedjelju identificirao osumnjičenika Anthonyja Q. Warnera i objavio da je Warner poginuo u eksploziji koja je oštetila više od 40 poslovnih prostora u Nashvilleu, najvećem gradu u Tennesseeju i prijestolnici američke country muzike, prenosi Reuters.

Savezni, državni i lokalni službenici istraživali su u ponedjeljak motiv za izazivanje eksplozije bombe u Nashvilleu na božićno jutro, ali još nema konkretnih tragova zašto je 63-godišnji osumnjičenik izveo samoubilačku misiju.

David Rausch, direktor Ureda za istrage u Tennesseju (TBI), rekao je u ponedjeljak da Warnerova majka surađuje u istrazi, ali je motiv zasad nepoznat. TBI je objavio Warnerov dosje i jednu optužnicu za posjedovanje marihuane prije više od četiri desetljeća.

“Nije nam bio na radaru”, rekao je Rausch novinarima i dodao da TBI pomaže FBI-ju i saveznoj Agenciji za alkohol, duhan, vatreno oružje i eksplozive (ATF) u ispitivanju susjeda i rođaka. “Svi uzimamo dijelove slagalice, radimo na tome da odredimo koji je bio motiv pojedinca.”

Warnerov kamper, parkiran u središtu Nashvillea eksplodirao je u petak u zoru nekoliko trenutaka nakon što su ga primijetili policajci, koji su došli zbog prijave pucnjave, te iz njega čuli muziku i kompjuterski generiranu poruku koja upozorava na bombu.

Eksplozija se dogodila rano ujutro kada je u gradu još bilo mirno. Iz kampera je prije eksplozije svirao “Downtown” – hit Petule Clark iz 1964.

Gradonačelnik Nashvillea John Cooper rekao je u nedjelju kako se čini da postoji povezanost između podmetnute bombe i zgrade AT&T-a.

Rausch je u ponedjeljak rekao da je Warnerov otac radio za AT&T, ali da nije jasno je li to na neki način povezano.

“Dosad provedena ispitivanja i prikupljeni dokazi ukazuju da je on jedini odgovoran za ovaj čin”, rekao je agent FBI-ja Jason Pack i dodao da bi mogle proći sedmice prije nego što se otkrije motiv počinitelja.

Prema osobi koja je upoznata s istragom, istražitelji dovode u pitanje mentalno zdravlje Warnera.

Vijećnik Nashvillea Bob Mendes rekao je da će se, iako se čini da je Warner uputio upozorenje kako bi ograničio broj mrtvih, eksplozija vjerojatno smatrati domaćim terorizmom jednom kad se rasvijetli motiv zločina.

“Morao je bešćutno zanemariti hoće li doći do gubitka života”, rekao je Mendes.

U eksploziji u središtu Nashvillea ranjene su tri osobe, oštećeno je nekoliko poslovnih prostora, uključujući i centar AT&T-a, zbog čega su došlo do poremećaja u pružanju mobilnih, internetskih i TV usluga diljem središnjeg Tennesseeja i dijelova još četiri države.

Guverner Tennesseja Bill Lee opisao je štetu u gradu “ogromnom” i rekao da očekuje da će predsjednik Donald Trump ubrzo odobriti njegov zahtjev za proglašenje vanrednog stanja.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG