Linkovi

Eksplozija u Nashvilleu, policija misli da je planirana


Poprište eksplozije u centru Nashvillea (Foto: AP)
Poprište eksplozije u centru Nashvillea (Foto: AP)

Centar Nešvila, u američkoj državi Tenesi, u petak ujutro je potresla eksplozija, a vlasti vjeruju da je bila planirana.

Portparol gradske policije Den Eron rekao je da se vjeruje da je eksplozija, u kojoj su povrijeđene tri osobe i oštećene obližnje zgrade, "namjeran čin". Dodao je da su povrijeđeni prebačeni u lokalne bolnice, ali da nisu u kritičnom stanju, te da je nekoliko osoba privedeno na ispitivanje.

Eron je rekao da je policija prije eksplozije reagovala na dojavu o ispaljenim hicima, ali da nije otkrila nikakve tragove pucnjave. Policajci su međutim primijetili sumnjivo vozilo i zatražili pomoć. Dok su čekali, vozilo je eksplodiralo.

Reuters prenosi da se radi o parkiranoj "kući na točkovima", a policija je saopštila da nije jasno da li se neko nalazio u njoj u trenutku eksplozije.

Na licu mjesta su policajci i vatrogasne službe, kao i agenti iz Federalnog istražnog biroa (FB) i Uprave za alkohol, duhan, vatreno oružje i eksplozive (ATF). Istragu će voditi FBI.

"Trenutno je, u interesu javne bezbjednosti, važno da se osigura da su svi na sigurnom i da se spriječi dalje širenje požara", rekao je za AP Majkl Najt, portparol ogranka ATF-a u Nešvilu.

Crni dim i plamen nadvili su se nad područjem, u kojem se nalazi veliki broj barova, restorana i radnji i koje je poznato kao središte turističke scene u Nešvilu.

Nakon što je odjeknula glasna eksplozija, u tom dijelu grada su se zatresle zgrade.

Bak Mekoj, koji živi blizu pogođenog područja, na Facebook je postavio snimke vode koja curi sa plafona njegovog doma, dok se u pozadini čuje alarm i uzvici ljudi. Na ulici se može vidjeti i plamen. Mekoj je kazao da su prozori na njegovom domu potpuno razbijeni.

"Svi prozori su slomljeni. Da sam stajao pored njih, bilo bi užasno. Zvučalo je kao da je eksplodirala bomba. Četiri vozila su gorjela. Oborena su i stabla", rekao je Mekoj za AP

Predsjednik Donald Trump, koji praznike provodi na Floridi, informisan je o incidentu, saopštio je portparol Bijele kuće Džad Dir. Sekretarijat za pravosuđe saopštio je da će istražiteljima na raspolaganju biti svi resursi sekretarijata.

Guverner Tenesija Bil Li naveo je na Tviteru da će ta država izdvojiti sve reurse da bi "utvrdila šta se dogodilo i ko je odgovoran".

Gradonačelnik Nešvila Džon Kuper rekao je da je taj grad srećan što je ograničen broj povređenih.

XS
SM
MD
LG