Linkovi

Policija: Osumnjičeni za napad u Nashvilleu poginuo u eksploziji


Istražitelji na mjestu eksplozije u Nahvilleu, 26. decembar 2020. (Foto: AP/Mark Humphrey)
Istražitelji na mjestu eksplozije u Nahvilleu, 26. decembar 2020. (Foto: AP/Mark Humphrey)

Osumnjičeni za eksploziju, koja je na Božić potresla američki grad Nashville, poginuo je kada je eksplodirala njegova kuća na točkovima, saopštile su vlasti u nedjelju. U eksploziji su povrijeđene tri osobe, dok je oštećeno više od 40 građevina.

Forenzički eksperti Federalnog istražnog biroa (FBI) su upoređivanjem DNK uzoraka uzetih sa lica mjesta utvrdili da je napadač 63-godišnji Anthony Quinn Warner​.

„Zaključili smo da je Anthony Warner odgovoran za eksploziju, da je bio na licu mjestu kada je bomba eksplodirala i da je poginuo u bombaškom napadu” rekao je na konferenciji za novinare federalni tužilac za Tennessee​ Donald Cochran​.

Prema dokumentima dostupnim javnosti, Warner je imao iskustvo sa elektronskim uređajima i alarmima, a radio je kao savjetnik za kompjutere za jednog trgovca nekretninama u Nashvilleu.

Policajci u nedjelju su iznijeli detalje o eskploziji koja je u petak potresla centar grada.

„Ovo će da nas vezuje do kraja naših života. Božić nikada neće biti isti", rekao je novinarima policajac James Wells​, koji ima problema sa sluhom poslije eksplozije.

Istražitelji i dalje pokušavaju da utvrde motiv nakon što je kuća na točkovima eksplodirala na gotovo pustoj ulici, ubrzo nakon što se iz nje čulo upozorenje ljudima da se evakuišu.

"Samo sam video narandžasto svjetlo i čuo prasak. Dok sam se teturao, govorio sam sebi da ne padnem i da ostanem živ", ispričao je Wells, povremeno i uz suze.

Policajka Amanda Topping ispričala je da se prvobitno parkirala iza kuće na točkovima, da bi zatim pomjerila svoj automobil kada je čula snimak u kojem se upozorava na eksploziju.

Poslije snimka je čula hit pjesmu iz 1964. godine "Downtown". Nekoliko trenutaka kasnije, odjeknula je eksplozija.

"Osjetila sam talase toplote i počela da bježim ka Wellsu. Nikada nisam nikoga tako snažno zgrabila u životu", navela je Topping.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG