Linkovi

NASA i Američka mornarica pripremaju astronaute za misiju na Mjesec


Astronaut Kanadske svemirske agencije Jeremy Hansen i NASA-ini astronauti Victor Glover, Christina Koch i Reid Wiseman na konferenciji za novinare o testnoj kapsuli modula posade Orion ispred USS San Diega u pomorskoj bazi San Diego, Kalifornija, 28. veljače 2024. .
Astronaut Kanadske svemirske agencije Jeremy Hansen i NASA-ini astronauti Victor Glover, Christina Koch i Reid Wiseman na konferenciji za novinare o testnoj kapsuli modula posade Orion ispred USS San Diega u pomorskoj bazi San Diego, Kalifornija, 28. veljače 2024. .

USS San Diego je ratni brod dizajniran za isporuku trupa i opreme u borbene zone, za šta posada rutinski trenira iz svoje baze u San Diegu, Kalifornija, na obali Tihog okeana.

Ali bliži pogled na zakrpe i boje nekih uniformi na brodu odnedavno je naznaka da jedna od njihovih trenutnih misija ima ciljeve što je moguće dalje od teatra rata.

Ovo je jedinstvena prilika, ali ovo je u okvirima kormilarnice onoga što radimo iz dana u dan“, kaže poručnik Jackson Cotney, pilot helikoptera američke mornarice pri USS San Diego koji provodi operacije potrage i spašavanja podržavajući NASA-inu Artemis misiju s posadom na Mjesec.

NASA, US Navy Prepare Astronauts for Moon Mission
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

Tokom nedavnih vježbi u Tihom okeanu, Cotney i stotine mornara radili su s NASA-inom četveročlanom posadom Artemis II kako bi se pripremili za kritični dio složene operacije — siguran povratak i oporavak kapsule Orion i posade nakon što završi ponovni ulazak kroz Zemljinu atmosfera.

"Ovo je 11. test oporavka", ali prvi sa astronautima uključenim u obuku, objašnjava kapetan David Walton, koji je komandant USS San Diego. “Kada se posada vrati, njihovo zdravlje i dobrobit su naša briga broj jedan. Izvući ih iz kapsule i brzo im pružiti medicinsku pomoć je ono za čim težimo, a zatim oporaviti opremu za dalje letove natrag na Mjesec ili dalje.”

Cotney je već veteran Artemis. Upravljao je jednim od helikoptera koji je nadgledao kapsulu Orion bez posade koja je sletjela u Tihi ocean na kraju 25-dnevne misije Artemis 1 2022. godine, koja je kružila oko Mjeseca i putovala najdalje u svemir od svih letjelica dizajniranih za prevoz ljudi.

"Bili smo prva platforma koja se podigla na 10.000 stopa i koja je videla da je kapsula netaknuta dok je došla preko horizonta", rekao je za Glas Amerike tokom nedavnog intervjua na brodu San Diego. “Super uzbudljivo vidjeti to kako silazi s neba. Ova misija je nova za mene, ali nije nova za pomorsku avijaciju. Pomorski avijatičari i zajednica pomorskih helikoptera spašavali su astronaute, podižući astronaute iz vode još od ranih dana Apolla.

Iako je NASA odgodila lansiranje misije s posadom u orbitu Mjeseca najranije do 2025. godine, već je odabrala četiri astronauta za prvo takvo putovanje u više od 50 godina.

Ova kampanja misije Artemis nije samo vraćanje na Mjesec i povratak odgovorno i održivo, već i nadgradnja onoga što smo tamo naučili i istraživanje još dublje i odgovaranje na neka od onih fundamentalnih pitanja koja svi imamo o sebi“, kaže Christina Koch, koja je mogla ući u istoriju kao prva žena koja je obišla Mjesec. “Šta znači biti čovjek, da li smo sami u svemiru, kako smo svi došli ovdje?”

Test kapsula modula Orion leži na palubi broda USS San Diego u pomorskoj bazi San Diego, California, 28. februara 2024.
Test kapsula modula Orion leži na palubi broda USS San Diego u pomorskoj bazi San Diego, California, 28. februara 2024.

Govoreći na konferenciji za novinare na kraju njihove sesije na brodu San Diego, Koch je rekla da ih obuka ne priprema samo za put koji su astronauti već iskovali prije pet decenija. Pomaže im da se takmiče u novoj "svemirskoj trci", u kojoj Sjedinjene Države nisu jedina zemlja sa aspiracijama izvan Zemljine orbite.

Pitanje zaista nije zašto idemo; to je da li ćemo mi voditi ili ćemo pratiti. Da vidim kako ovaj tim radi zajedno i radi inovacije kako bi došao do jedinstvenog rješenja za izvlačenje četiri osobe iz Tihog okeana, odgovor mi je bio vrlo jasan da ćemo mi biti vodeći”, kaže ona.

Svemir je nekako ponovo postao kul“, kaže poručnik Derek Pelletier, koji, zajedno sa većinom posade San Diega, nije bio živ kada su ljudi posljednji put stigli na Mjesec. Ali znaju da je njihova uloga u ovoj obuci jedan mali korak u NASA-inom većem skoku u programu Artemis koji se ne zaustavlja na površini Mjeseca.

Sljedeći korak će biti do Marsa i dalje, tako da će saznanje da smo odigrali ulogu u vraćanju čovječanstva na Mjesec i van svemirske granice za nas biti fantastično, tako da važnost koju osjećamo kao posada je odlično”, kaže on.

NASA-ini astronauti Koch, Reid Wiseman i Victor Glover i Kanađanin Jeremy Hansen mogli bi kružiti oko Mjeseca već u septembru 2025. Povratak astronauta u lunarnu službu zakazan je za sljedeću misiju — Artemis III — koju NASA planira pokrenuti 2026. godine.

XS
SM
MD
LG