Linkovi

Tri astronauta se vratila na Zemlju nakon godinu dana u svemiru. NASA-in Frank Rubio postavio američki svemirski rekord


NASA-in astronaut Frank Rubio ubrzo nakon slijetanja ruske svemirske kapsule Soyuz MS-23 oko 150 km (90 milja) jugoistočno od kazahstanskog grada Zhezkazgan, Kazahstan, u srijedu, 27. septembra 2023.
NASA-in astronaut Frank Rubio ubrzo nakon slijetanja ruske svemirske kapsule Soyuz MS-23 oko 150 km (90 milja) jugoistočno od kazahstanskog grada Zhezkazgan, Kazahstan, u srijedu, 27. septembra 2023.

NASA-in astronaut i dva ruska kosmonauta vratili su se na Zemlju u srijedu nakon što su bili zaglavljeni u svemiru nešto više od godinu dana. Amerikanac Frank Rubio postavio je rekord za najduži američki svemirski let - rezultat produženog boravka.

Trojac je sletio u udaljeno područje Kazahstana, spuštajući se u kapsuli Soyuz koja je hitno dopremljena kao zamjena nakon što je njihovu prvobitnu vožnju pogodilo svemirsko smeće i izgubilo je svu rashladnu tečnost dok je pristajalo na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Ono što je trebalo da bude misija od 180 dana pretvorilo se u boravak od 371 dan. Rubio je proveo više od dvije sedmice duže u svemiru od Marka Vande Heija, koji je držao NASA-in prethodni rekord izdržljivosti za jedan let u svemir.

Rusija drži svjetski rekord od 437 dana, postavljen sredinom 1990-ih.

Kapsula Sojuz koja je vratila Rubija i kosmonaute Sergeja Prokopjeva i Dmitrija Petelina bila je zamjena lansirana u februaru. Ruski inženjeri sumnjaju da je komad svemirskog otpada probio radijator njihove originalne kapsule krajem prošle godine, na pola puta kroz ono što je trebalo da bude šestomjesečna misija. Inženjeri su se brinuli da bi se bez hlađenja elektronika kapsule i svi putnici mogli pregrijati do opasnih nivoa, pa se letjelica vratila prazna.

Nije bilo drugog Sojuza do ovog mjeseca. Njihove zamjene su konačno stigle prije skoro dvije sedmice.

"Niko ne zaslužuje više od vas da se vrati kući svojim porodicama", rekao je ranije ove sedmice novi komandant svemirske stanice, Danac Andreas Mogensen.

Prokopjev je rekao zemaljskim kontrolorima tokom spuštanja da se sva trojica osećaju dobro. Doživjeli su više od četiri puta veću silu gravitacije dok je njihova kapsula prolazila kroz atmosferu i spuštala se u neplodne kazahstanske stepe, završavajući na boku. Helikopteri su krenuli sa ekipama za oporavak da dovedu astronaute.

“Dobro je biti kod kuće”, rekao je Rubio nakon što su ga izvukli iz kapsule.

Rubio, 47, vojni ljekar i pilot helikoptera, rekao je na konferenciji za novinare prošle sedmice da nikada ne bi pristao na punu godinu dana u svemiru da ga na početku pitaju. Na kraju je propustio važne porodične prekretnice, uključujući najstarije od njegovo četvero djece koja je završila prvu godinu na američkoj Pomorskoj akademiji i drugo koje je krenulo u West Point.

Rubio je rekao da je psihološki aspekt toliko dugog boravka u svemiru teži nego što je očekivao. Možda će neko vrijeme zadržati ovaj rekord. NASA za sada nema planove za višegodišnje misije.

Bio je to prvi svemirski let za Rubija i Petelina (40), inženjera. Prokopjev, 48, inženjer i pilot, sada je odradio dva duga leta.

Prešli su 253 miliona kilometara od lansiranja iz Kazahstana prošlog septembra i obišli svijet skoro 6.000 puta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG