Linkovi

SAD i Rusija šalju posade u Međunarodnu svemirsku stanicu


Međunarodna svemirska stanica
Međunarodna svemirska stanica

Svemirske velesile Rusija i SAD poslaće 21. septembra posadu na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), u prvoj zajedničkoj misiji nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, izvještava AFP.

Američki astronaut i dva ruska kosmonauta u srijedu će letjeti na Međunarodnu svemirsku stanicu ruskim letom unatoč rastućim napetostima između Moskve i Washingtona zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Frank Rubio iz NASA-e i Rusi Sergej Prokopjev i Dmitri Petelin trebali bi poletjeti s ruskog kosmodroma Baikonur u Kazahstanu, prema navodima ruske svemirske agencie Roscosmos.

Američki astronaut Frank Rubio ocijenio je prije nekoliko sedmica da se radi o "jako važnoj misiji", tvrdeći da je postao "dobar prijatelj" s ruskim kolegama.

Rubio će postati prvi američki astronaut koji će putovati na ISS ruskom raketom Sojuz otkako je predsjednik Vladimir Putin poslao trupe u Ukrajinu 24. februara.

Kao odgovor na rusku invaziju, zapadne države, uključujući SAD, uvele su stroge sankcije Moskvi, a bilateralne veze su pale na nisku razinu.

Ipak, svemir je uspio ostati izvan granica diplomatskih konfrontacija.

U saradnji Sjedinjenih Država, Kanade, Japana, Evropske svemirske agencije i Rusije, ISS je podijeljen u dva dijela: američki orbitalni segment i ruski orbitalni segment.

Trenutno ISS zavisi od ruskog pogonskog sistema za održavanje orbite, s američkim segmentom odgovornim za električnu energiju i sisteme za održavanje života.

Međutim, napetosti na polju istraživanja svemira porasle su nakon što je Washington najavio sankcije moskovskoj avioindustriji, što je izazvalo upozorenja bivšeg šefa ruskog svemirskog prostora Dmitrija Rogozina, zagovornika rata u Ukrajini.

Rogozinov nedavno imenovani nasljednik Jurij Borisov kasnije je potvrdio dugo razmatrani potez Rusije da napusti ISS nakon 2024. kako bi napravila vlastitu svemirsku stanicu.

Američka svemirska agencija NASA nazvala je odluku "nesretnim razvojem događaja" koji mogao da omete naučni rad koji se obavlja na ISS-u.

Svemirski analitičari kažu da bi izgradnja nove svemirske stanice mogla potrajati više od decenije i da ruska svemirska industrija kao tačka nacionalnog ponosa, ne bi mogla da se razvija pod teškim sankcijama.

ISS je lansiran 1998. u vrijeme nade za saradnju SAD i Rusije nakon Svemirske trke tokom Hladnog rata.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG