Linkovi

NASA i Roskosmos potpisali sporazum o zajedničkim letovima do MSS


Ova fotografija koju je dostavio SpaceX prikazuje posadu SpaceX-a koja sjedi u svemirskoj letjelici Dragon u petak, 8. aprila 2022. u Cape Canaveralu, Florida.
Ova fotografija koju je dostavio SpaceX prikazuje posadu SpaceX-a koja sjedi u svemirskoj letjelici Dragon u petak, 8. aprila 2022. u Cape Canaveralu, Florida.

NASA i ruska svemirska agencija Roskosmos potpisale su dugo čekani sporazum o integrisanim letovima za Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS), što će omogućiti ruskim kosmonautima da putuju do stanice letjelicama konstruisanim u SAD, a američkim astronautima da se voze ruskim Sojuzom.

"Sporazum je u interesu Rusije i Sjedinjenih Država i promovisaće razvoj saradnje u okviru programa MSS", saopštio je Roskosmos, dodajući da će dogovor omogućiti "istraživanje svemira u mirnodopske svrhe".

NASA i Roskosmos, ključni partneri u radu dvadeset godina stare svemirske stanice, godinama su pokušavali da obnove rutinske integrisane letove svojih posada, u okviru dugogodišnjeg civilnog saveza agencija, koji je sada jedan od posljednjih vidova saradnje Sjedinjenih Država i Rusije dok tenzije bijesne usled rata u Ukrajini.

Prvi integrisani letovi na osnovu novog sporazuma dogodiće se u septembru, saopšteno je iz NASA-e. Američki astronaut Frank Rubio poletjeće za međunarodnu stanicu sa kosmodroma Bajkonor u Kazahstanu, koji je zakupila Moskva, sa dvojicom kosmonauta Sergejem Prokopjevim i Dmitrijem Petelinom.

U zamjenu za to, kosmonautkinja Ana Kikina pridružiće se dvojici američkih astraonuta na letu kapsule Crew Dragon kompanije Space X do laboratorije u orbiti, a poljeteće iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy na Floridi.

Dvije agencije su prethodno dijelile mjesta astronauta u američkim letelicama iz programa šatl, i ruskom Sojuzu. Nakon što su američki šatlovi "penzionisani" 2011. godine, SAD su se oslanjale na ruski Sojuz za slanje američkih astronauta do svemirske stanice sve do 2020, kada je kapsula Crew Dragon kompanije Space X oživjela NASA-ine kapacitete za svemirske letove i počela rutinske letove do Međunarodne svemirske stanice sa Floride.

Kikina, inženjerka i jedina žena u ruskom korpusu aktivnih kosmonauta, biće prva osoba iz Rusije koja leti kapsulom Space X. Trenirala je za tu misiju u sedištu NASA-e u Houstonu dok se pregovaralo o sporazumu o integrisanim letovima.

Američka svemirska agencija saopštila je da je za nastavak rada laboratorije ključno da u njoj bude najmanje jedan Rus i jedan Amerikanac.

"Letovi sa integrisanim posadama su garancija da na stanici postoji adekvatno obučeno osoblje za poslove kao što je ključno održavanje i svemirske šetnje", saopštila je NASA u petak.

Malo prije nego što je sporazum objavljen, ruski predsjednik Vladimir Putin smijenio je šefa Roskosmosa Dmitrija Rogozina i na njegovo mjesto postavio Jurija Borisova, bivšeg zamjenika premijera i zamjenika ministra odbrane.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG