Linkovi

NASA šalje sondu na Titan


FILE - This image provided by NASA captures the transit of several moons across the face of Saturn. The giant orange moon Titan – larger than the planet Mercury – can be seen at upper right.
FILE - This image provided by NASA captures the transit of several moons across the face of Saturn. The giant orange moon Titan – larger than the planet Mercury – can be seen at upper right.

Američka svemirska agencija NASA objavila je odluku da pošalje sondu nalik na kvadrikopter na Titan, najveći Saturnov mjesec koji je veći od Merkura i ima sličnosti s drevnom Zemljom.

Misija će se zvati "Vilin konjic" (Dragonfly), lansiranje je planirano za 2026., a sletanje na Titan za 2034. godinu. Titan je od Sunca udaljen 10 puta više od Zemlje i ekstremno je hladan, s prosječnom temperaturom od -179 stepeni.

"Vilin konjic", koji ima osam elisa, leteće nebom Titana. Sonda će potom, tokom dvije godine i osam mjeseci, u etapama analizirati razne delove Saturnovog mjeseca.

Cilj misije je pronalazak tragova drevnog života da bi se razumjelo kako je život nastao.

Do sada su na tijela u Sunčevom sistemu, Mars, Veneru, Mjesec ili asteroide, sletale samo stabilne sonde ili roveri. Međutim, američki rover Curiosity, jedini koji je trenutno aktivan na Marsu, može da pređe samo stotinjak metara dnevno, posle čega mora da puni baterije. Tako je prešao 20 kilometara za sedam godina. "Vilin konjic" će preletjeti 175 kilometara za manje od tri godine.

Titan ima okeane i tečna jezera na površini. Oni nisu puni vode već metana, u tečnom stanju uslijed esktremno niske temperature.

"Odlazimo na okeanski svijet da bi smo mogli da istvarimo revoluciju u znanju o životu u svemiru", rekao je šef NASA James Bridenstine.

Prema najavama, Vilin konjic će istraživati brojne pejzaže. Počeće sa dinama sličnim onima u Namibiji a završiće na dnu kratera gdje je tečna voda odavno potonula, vjerovatno tokom desetina hiljada godina.

"'Vilin konjic' će istraživati svijet pun velikog broja različitih organskih molekula koji su cigle života i mogli bi nam pomoći da shvatimo porijeklo samog života", rekao je nadzornik svih naučnih aktivnosti NASA Thomas Zurbuchen.

Titan, kao i Zemlja, ima atmosferu sačinjenu najvećim dijelom od azota. Međutim, na Titanu su kiše od metana a snijeg od drugih organskih molekula.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG