Linkovi

Najveći dnevni skok novooboljelih u svijetu od početka pandemije


London, 18. maj 2020.
London, 18. maj 2020.

Danas je zabilježen najveći rast broja novooboljelih na svjetskom nivou, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija. U prethodna 24 sata prijavljeno je ukupno 106 hiljada novih infekcija.

Direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da dvije trećine svih novih slučajeva korona virusa dolaze iz četiri zemlje.

“Još uvijek nas čeka naporna i duga borba protiv pandemije korona virusa. SZO je zabrinuta zbog sve većeg širenja zaraze u zemljama srednje i niske razvijenosti”, poručio je on.

Tedros Adhanom Ghebreyesus
Tedros Adhanom Ghebreyesus

Dok pandmeija usporava u Evropi i Aziji, u svijetu se javljaju nova žarišta, poput onog u Brazilu.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva korona virusa u svijetu se bliži cifri od pet miliona, a umrlo je skoro 325 hiljada ljudi, pokazuju najnoviji podaci Univerziteta Johns Hopkins.

Najveći broj slučajeva, za sada, ima SAD, sa više od milion i po oboljelih, a slijede Rusija, Brazil i Velika Britanija.

Moskva, 19. maj 2020.
Moskva, 19. maj 2020.

Juče je završena godišnja konferencija Svjetske zdravstvene organizacije, na kojoj su članice razgovarale o načinu na koji je SZO odgovorila na pandemiju korona virusa, a usvojen je i prijedlog da se pokrene nezavisna istraga o radu SZO tokom pandemije.

Predsjednik te organizacije danas je rekao da če analiza početi čim okolnosti to dozvole.

Donald Tramp
Donald Tramp

Podsjetimo, američki predsjednik Donald Trump suspendovao je finansiranje SZO, zbog, kako tvrdi, loše upravljanja krizom korona virusa od strane SZO i kineskim pritiskom pod kojim se ta organizacija nalazi.

Trump je juče uputio pismo SZO u kom je dao rok od 30 dana da se ta organizacija ogradi od kineskoh uticaja i napravi značajni pomak u načinu svog rada, ili će u potpunosti obustaviti finansiranje te međunarodne organizacije.

Iz SZO su potvrdili da su dobili Trumpovo pismo i da ga razmatraju.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG