Linkovi

Trump prijeti da će trajno obustaviti finansiranje WHO i preispitati članstvo


Donald Trump
Donald Trump

Predsjednik SAD Donald Trump je zaprijetio da će trajno obustaviti finansiranje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ako se ta agencija ne obaveže na značajna poboljšanja narednih 30 dana, i da će preispitati američko članstvo.

Trump je prošlog mjeseca privremeno obustavio finansiranje WHO-a i optužio je da promoviše kineske "dezinformacije" o pandemiji koronavirusa. Svjetska zdravstvena organizacija je odbacila te optužbe, dok je Kina navela da je transparentna i otvorena.

"Ako se WHO ne obaveže na velika, značajna poboljšanja narednih 30 dana, moje privremeno zamrzavanje američkog finansiranja biće trajno i preispitaćemo naše članstvo", naveo je Trump u pismu generalnom direktoru WHO Tedrosu Ghebreyesusu.

Trump je prethodno rekao da je Svjetska zdravstvena organizacija, čije sjedište je u Ženevi, uradila "veoma jadan posao" u svom odgovoru na koronavirus i da će uskoro donijeti odluku o njenom finansiranju.

Američki lider je u pismu naveo da je jedini put naprijed za WHO da pokaže da je nezavisna od Kine i dodao da je njegova administracija počela da razgovara o reformama sa Tedrosom.

Takođe je iznio niz optužbi na račun Kine, između ostalog i da je pokušala da blokira dokaze da virus može da se prenosi na ljude, da je vršila pritisak na WHO da ne proglasi vanredno stanje, da je odbila da dijeli podatke i uzorke i onemogućila pristup svojim naučnicima i laboratorijama.

Kina je u utorak odgovorila na optužbe, a iz Ministarstva spoljnih poslova je saopšteno da je riječ o klevetama.

"Otvoreno pismo američkog liderstva je puno fraza kojima se sugeriše, ili je nešto možda i potencijalno, i na taj način se pokušava obmanuti javnost, da bi se oklevetali napori Kine u sprječavanju epidemije, i da bi se prebacila odgovornost sa njihove nekompetentnosti u odgovoru na epidemiju", rekao je portparol ministarstva Zhao Lijian​ i dodao da je američka odluka da prestane da finansira Svjetsku zdravstvenu organizaciju kršenje njenih međunarodnih obaveza.

Portparolka WHO rekla je u utorak da agencija nema komentar na Trumpovo pismo i da očekuje "pojašnjenje" i reakciju kasnije tokom dana.

Tedros Ghebreyesus je u ponedjeljak branio odgovor WHO u obraćanju predstavnicima zemalja članica.

Tedros Adhanom Ghebreyesus
Tedros Adhanom Ghebreyesus

"WHO je rano oglasila alarm i oglašavala ga je često. Mi smo obavijestili zemlje, izdali smjernice za zdravstvene radnike u roku od 10 dana i proglasili globalnu zdravstvenu uzbunu - naš najviši nivo uzbune - 30. januara. U to vrijeme, bilo je manje od 100 slučajeva i nije bilo smrtnih slučajeva izvan Kine", rekao je Tedros.

Sjedinjene Države su prošle godine izdvojile više od 400 miliona dolara za Svjetsku zdravstvenu organizaciju, ili oko 15 odsto njenog budžeta.

Ove godine je već isplatila oko 58 miliona dolara, što je oko polovine od ukupne sume koju bi trebalo da izdvoji za 2020. godinu, rekao je prošlog mjeseca visoki zvaničnik Trumpove administracije.

Trump je često hvalio Kinu u ranim mjesecima epidemije, pišući krajem januara da Sjedinjene Države "veoma cijene njihove napore i transparentnost". Krajem marta, tweetovao je: "Kina je pošla kroz mnogo toga i razvila je snažno razumijevanje virusa. Radimo blisko zajedno. Puno poštovanje!".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG