Linkovi

WHO pristala na nezavisnu istragu svog odgovora na pandemiju


Građani Pekinga na video bimu gledaju obraćanje predsjednika Kine Xi Jinpinga Svjetskoj zdravstvenoj skupštini 18. maja 2020. (Foto: AFP)
Građani Pekinga na video bimu gledaju obraćanje predsjednika Kine Xi Jinpinga Svjetskoj zdravstvenoj skupštini 18. maja 2020. (Foto: AFP)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je da će nezavisna revizija globalnog odgovora na koronavirus početi čim to bude moguće, kao i da je dobla podršku i obećanje značajnih finansijskih sredstava od Kine, koja se nalazi u centru pažnje kao zemlja iz koje je potekla pandemija.

Sveobuvatna procjena, koju traži koalicija afričkih, evropskih i drugih zemalja, treba da razmotri "koje su pouke izvučene" iz načina na koji je WHO koordinisala svjetski odgovor na COVID-19, ali se neće baviti kontroverznim pitanjima kao što je porijeklo novog koronavirusa.

Rezolucija čiji je nacrt izrazila Evropska unija, kojom se poziva za nezavisnu procjenu rada WHO, po svemu sudeći je dobila podršku većine od 194 članice organizacije. Očekuje se da se o njoj raspravlja i da bude usvojena u utorak.

Administracija predsjednika Trumpa, koja često kritikuje WHO, osudila je “pokušaj bar jedne članice organizacije da zataška izbijanje zaraze”.

Trump je već suspendovao američko finansiranje Svjetske zdravstvene organizacije, pošto ju je optužio da je suviše naklonjena Kini, koju Bijela kuća kritikuje zbog nedovoljne transparentnosti u ranim fazama krize.

Američki sekretar za zdravstvo Alex Azar nije pomenuo Kinu po imenu, ali je jasno stavio na znanje da Washington smatra da WHO snosi kolektivnu odgovornost.

“Moramo da iskreno govorimo o jednom od glavnih razloga zbog kojih se epidemija otela kontroli”, rekao je Azar. “Ova organizacija nije uspjela da dobije informacije koje su sviejtu bile potrebne a taj neuspjeh je koštao mnogo života.”

Govoreći poslije Azara, kineski ministar zdravstva Ma Xiaowei​ rekao je da je Peking na vrijeme i otvoreno objavio da je izbila zaraza i podijelio kompletan genetski kod virusa. On je pozvao druge zemlje da se “suprotstave glasinama, stigmatizaciji i diskriminaciji”.

Kineski predsednik Xi Jinping putem video linka se obraća Svjetskoj zdravstvenoj skupštini, 18. maja 2020.
Kineski predsednik Xi Jinping putem video linka se obraća Svjetskoj zdravstvenoj skupštini, 18. maja 2020.

Kineski predsjednik Xi Jinping obećao je prethodno 2 milijarde dolara u naredne dvije godine za borbu protiv COVID-19, posebno u zemljama u razvoju.

Ta suma je ravna cijelom godišnjem budžeteu SZO za prošlu godinu i više je nego dovoljna da nadoknadi Trumpovo zamrzavanje američkog doprinosa SZO od oko 400 miliona dolara godišnje.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće, John Ullyot​, rekao je da je to “pokušaj da se skrene pažnja sa poziva sve više zemalja koje traže da kineska vlada polaže račune za to što nije upozorila svijet na to što dolazi.”

Generalni direktor SZO Tedros Ghebreyesus izjavio je da je organizacija Ujedinjenih nacija “oglasila zvono na uzbunu rano i oglašavala ga često”. Kada je proglasila globalnu vanrednu situaciju 30. januara, van Kine je bilo manje od 100 slučajeva i još nije bilo smrtnih slučajeva”, podsjetio je.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije, govori na otvaranju virtuelne sednice 18. maja 2020.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije, govori na otvaranju virtuelne sednice 18. maja 2020.

Ghebreyesus, koji je uvijek obećavao da će doći do revizije odgovora na epidemiju, poručio je da će se to ispitivanje obaviti u najskorijem mogućem trenutku. “Svaka zemlja i svaka organizacija mora da razmotri svoj odgovor i izvuče pouke na osnovu tog iskustva”.

U prvom izvještaju o reagovanju na pandemiju, sedmočlani odbor za nadzor SZO ocijenio je da je organizacija “ispoljila liderstvo i napravila značajan napredak u odgovoru na COVID-19”.

Panel je podrdžao reviziju ali je ocijenio da bi njeno sprovođenje u ovom trenutku moglo da poremeti odgovor SZO na pandemiju. Odbor je istakao da “nesavršeno i postepeno razumijevanje” nisu neobični kada se pojavi nova bolest, i, po svemu sudeći, u odgovor Trumpu, upozorio da “sve veća politizacija odgovora na pandemiju” ometa pokušaje da se porazi virus.

Njemački ministar zdravlja Jens Spahn ocijenio je da SZO mora da postane “nezavisnija od spoljnog miješanja” i da treba jačati njenu ulogu u “liderstvu i koordinaciji.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG