Linkovi

CES 2023: Pseća komunikacija, umirujući jastuk ...


Gadget Show FluentPet
Gadget Show FluentPet

Consumer Electronics Show, pokazuju svoje najnovije proizvode. Sajam je službeno otvoren u četvrtak, s mnoštvom investitora, medijskih i tehnoloških djelatnika koji su se slijevali u Las Vegas kako bi vidjeli najnoviju tehnologiju velikih kompanija i startupa.

KUĆNI LJUBIMCI koji ‘PRIČAJU’

Jeste li se ikada zapitali što bi vaš pas rekao da može razgovarati s vama?

FluentPet obećava sljedeću najbolju stvar - dugmiće za koje firma kaže da možete istrenirati svog ljubimca da gura ako je gladan, treba van ili se želi igrati.

Dugmići dolaze u plastičnoj podlozi u obliku šesterougla koja se naziva hextil. Mogu spajati jedan s drugim kako bi formirali veću kolekciju tastera.

FluentPet dog communication buttons are on display during the Pepcom Digital Experience before the start of the CES tech show, Wednesday, Jan. 4, 2023, in Las Vegas. (AP Photo/John Locher)
FluentPet dog communication buttons are on display during the Pepcom Digital Experience before the start of the CES tech show, Wednesday, Jan. 4, 2023, in Las Vegas. (AP Photo/John Locher)

"Smatramo da zapravo kada psi na neki način znaju da ih se razumije jer imaju preciznost i specifičnost gumba, onda se manje žale jer se više ne pitaju jesu li zapravo komunicirali ono što su htjeli", rekao je Leo Trottier, izvršni direktor FluentPet.

Na CES-u je firma najavila FluentPet Connect, novu aplikaciju koja obavještava vlasnike kada njihov pas pritisne taster i prikuplja podatke o tome kako se tasteri koriste.

Početni komplet Fluent Peta dolazi s hekstilima, zvučnikom i šest tipki za 159,95 USD. Aplikacija ne zahtijeva pretplatu.

PAMETNA KOLICA

Pametna kolica kanadskog pokretača Gluxkind dizajnirana su kako bi olakšala život roditeljima dok su u pokretu.

Kolica pokretana umjetnom inteligencijom imaju senzor koji može prepoznati kada ste uzeli nemirnu bebu, u kojem trenutku će se otkotrljati ispred vas dok hodate, a da ih ne morate dodirivati.

Kada je beba u kolicima, morate držati ruke na njoj, ali baterija će pomoći u guranju, olakšavajući guranje uzbrdo. Automatski se zaustavlja ako se previše udalji od onoga ko gura. Također može ljuljati bebu naprijed-nazad.

Gadget Show GluxKind
Gadget Show GluxKind

Baterija traje oko osam sati, a za punjenje je potrebno dva do četiri sata.

"Provjerila sam tržište dječjih kolica i bila sam stvarno iznenađena što nismo pronašli ništa što ima neku vrstu automatizacije ili motorizacije", rekla je Anne Hunger, koja je suosnivala firmu sa suprugom Kevinom Huangom nakon rođenja njihove kćeri. u 2020.

Firma trenutno prima prednarudžbe za kolica i nada se da će ih isporučiti početkom jula. Cijene počinju od 3300 dolara.

JASTUK ZA SMIRENJE

Trebam odmor? Japanski Yukai Engineering kaže da njegov robotski fufuly jastuk može pomoći korisnicima da se opuste oponašajući ritam disanja.

Mekani, pahuljasti jastuk nježno se širi i skuplja, vibrirajući dok ga držite uz trbuh. Ideja je da ćete disati sporije i dublje dok se dah počinje usklađivati s kretanjem jastuka.

Gadget Show Fufuly
Gadget Show Fufuly

Razvijen je na temelju istraživanja provedenog na Sveučilištu u Tokiju.

Izvršni direktor firme Yukai, Shunsuke Aoki, rekao je da jastuk može pomoći zaposlenima na daljinu koji se bore da odustanu od posla.

Verzija izložena na CES-u je prototip. Firma traži partnere i nada se da će ove godine početi proizvoditi.

PAS ROBOT

Upoznajte Dog-E, razdražljivog robopsa.

Predstavio ga je proizvođač igračaka WowWee, Dog-E ima više od milion mogućih kombinacija svjetla, zvukova i osobina ličnosti.

Dog-E počinje kao prazno platno i razvija svoju osobnost dok ga postavljate.

Igračka povezana s aplikacijom ima audio senzore za slušanje zvukova, senzore za dodir na bokovima i tijelu te rep koji možete programirati da prikazuje osvijetljene ikone i poruke kada maše.

Gadget Show WowWee
Gadget Show WowWee

Jessica Kalichman iz WowWeeja kaže da je to dobra opcija za one koji se ne mogu posvetiti posjedovanju pravog šteneta ili možda za one s alergijama.

"Mislim da je za svakoga ko ili još nije spreman imati psa, ovo izvrstan test za brigu o njemu, učenje kako ga hraniti, njegovati ga i stvarno probni rad za porodicu", rekla je.

WowWee očekuje da će Dog-E biti u trgovinama u septembru. Prodavat će se za 79 dolara. Aplikacija za upravljanje pokretima igračke ne zahtijeva pretplatu.

SKLOPIVA TRAKA ZA TRČANJE

Ako želite traku za trčanje, ali nemate puno prostora, WalkingPad nudi rješenje — laganu traku za trčanje koja se može sklopiti na dva dijela kada se ne koristi i spremiti uza zid ili ispod kreveta.

WalkingPad postiže brzinu od 12 km/h. Također uključuje odvojivi držač za telefon ili tablet i prati vaše vježbe u besplatnoj aplikaciji. Njegovi kreatori zamislili su da pomaže udaljenim radnicima da ostanu u formi kod kuće.

Smart and Foldable: King Smith Fitness
Smart and Foldable: King Smith Fitness

Rana verzija WalkingPada postala je viralna na TikToku jer su je influenceri dodali u videozapise o svojim dnevnim rutinama rada kod kuće.

Tvorac Walking Pada King Smith Fitness otvorio je svoje prvo sjedište u Dallasu u decembru.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG