Linkovi

Sajam elektronike CES u znaku vještačke inteligencije


FILE - People take pictures in front of a sign during the CES tech show, in Las Vegas, on Jan. 6, 2022. CES is returning to Las Vegas in January 2023 with the hope that it inches closer to how it looked before the pandemic.
FILE - People take pictures in front of a sign during the CES tech show, in Las Vegas, on Jan. 6, 2022. CES is returning to Las Vegas in January 2023 with the hope that it inches closer to how it looked before the pandemic.

Najnovija dostignuća u vještačkoj inteligenciji, dominiraće automobilima, robotima i raznim uređajima koji će biti prezentovani na godišnjem Sajmu elektronike (CES) u četvrtak u Las Vegasu.

Sajam je 2021. godine održan virtuelno, a prošle godine kombinovano, tako da se desetine hiljada posjetitelja nadaju povratku u prepune sale i brzom sklapanju poslova koji su dugo bili zaštitni znak godišnje prezentacije ekstravagantnih uređaja.

“U 2022. to je bila sjenka onog na šta smo navikli - prazne sale, bez sastanaka u hotelskim sobama", rekao je za agenciju Frans Pres Avi Greengart, analitičar u Techsponialu. "Sada, očekujemo gužve i sastanke iza zatvorenih vrata – to je ono što ovaj sajam zapravo jeste”.

CES šou službeno se otvara u četvrtak, ali kompanije će se već u utorak početi boriti za najbolja mjesta na prezentacijama najnovijih tehnoloških čarobnjaka.

FILE - Attendees walk through the 2020 Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas, Nevada, Jan. 10, 2020.
FILE - Attendees walk through the 2020 Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas, Nevada, Jan. 10, 2020.

CES će se prostirati na više od sedam hektara, od prostranog kongresnog centra u Las Vegasu do paviljona postavljenih na parkiralištima. Balske i banket sale širom Sin Cityja će se koristiti da se ubrzaju sklapanja poslova.

S obzirom na digitalna pomjeranja granica u transportu, očekuje se da će automobili, kamioni, čamci, poljoprivredna oprema, pa čak i leteće mašine nove generacije privući pažnju, smatraju analitičari.

„Imaćete osjećaj kao da ste na sajmu automobila”, rekao je Kevan Yalowitz, šef strategije platforme u Accentureu.

Više nego ikada, automobili sada dolaze sa operativnim sistemima koji su slični pametnim telefonima ili laptopima, Accenture očekuje da će do 2040. oko 40% vozila na putu trebati daljinski ažuriran softver.

A sa povezanim automobilima dolaze aplikacije i online zabava, dok se programeri bore da privuku pažnju putnika uslugama streaminga ili kupovine.

Električna vozila poboljšana vještačkom inteligencijom, takođe, će biti u prvom planu", rekao je Greengart.

„Ono što je zaista popularno su personalizovane leteće mašine“, rekao je nezavisni tehnološki analitičar Rob Enderle. "U osnovi, to su dronovi koji nose ljude."

Predvođene Zuckerbergovom Metom, specifične virtuelne svjetove koji se nazivaju metaverzumom neki vide kao budućnost interneta koji se stalno razvija, uprkos široko rasprostranjenim kritikama da izvršni direktor milijardera previše ulaže u neprovjereni sektor.

Nakon što su prošle godine bile glavna tema na CES-u, očekuje se da će kacige virtuelne stvarnosti, koje imaju za cilj transport ljudi u metaverzum, ponovo biti istaknute.

Ranije poznata kao Facebook, Meta će omogućiti odabranim gostima da isprobaju njihove najnovije slušalice za virtuelnu stvarnost Oculus Quest, čime će pokušati da razuvjere one koji su mislili da je okretanje kompanije prema metaverzumu bio pogrešan put.

Web 3

Očekuje se da će uređaji ili usluge predstavljeni kao dio sljedeće generacije interneta - ili "Web 3" - uključiti opremu mješovite stvarnosti, kao i blockchain tehnologiju i NFT.

Web 3 obećava decentralizaciju interneta, gdje tehnološki divovi, veliki biznisi ili vlade više neće imati sve ključeve za život na mreži.

"Ideja o tome kako ćemo se povezati biće dio velikog trenda na CES-u", rekla je analitičarka Creative Strategies Carolina Milanesi.

Analitičari su očekivali da će kriptovalute biti istaknute među Web 3 inovacijama na sajmu, ali bi moglo doći do povlačenja zbog urušavanja kriptovalutne platforme FTX i hapšenja njenog šefa Sama Bankman-Frieda, navodi Milanesi.

Ponuda CES-a će vjerovatno pokazati efekte pandemije, budući da će proizvodi dizajnirani u vrijeme izolacije i rada na daljinu sada krenuti na tržište, čak i ako se životni stilovi vrate navikama prije COVID-a, napomenuo je Greengart.

Zdravlje, životna sredina

Tehnologija dizajnirana za bolju procjenu zdravlja i daljinsko povezivanje s pružaocima usluga također će biti zastupljena na CES-u.

Iako je sajam nesumnjivo posvećen konzumerizmu, životna sredina će takođe biti tema, od naprava dizajniranih da sakupljaju smeće iz kanala za vodu do aplikacija koje pomažu ljudima da smanje potrošnju energije.

Prema analitičarima, mnoge kompanije eliminišu plastiku iz ambalaže i prelaze na biorazgradive materijale, a istovremeno pokušavaju smanjiti emisiju ugljika.

"Ako ste osoba koja ne uzgaja povrće, onda CES nije za vas", rekao je Greengart. „Ali pohvalio bih kompanije koje pronalaze načine da svoje proizvode i lanac snabdjevanja učine održivijim.“

XS
SM
MD
LG