Linkovi

CPJ: Armenija i Azerbejdžan da prekinu vojne akcije koje ugrožavaju živote novinara


Logo Komiteta za zaštitu novinara (Foto: www.cpj.org)
Logo Komiteta za zaštitu novinara (Foto: www.cpj.org)

"Potrebno je da Armenija i Azerbejdžan odmah prekinu vojne akcije koje ugrožavaju živote novinara i omoguće da novinari ne budu ugroženi dok izvještavaju o konfliktu u Nagorno Karabahu", objavila je Gulnoza Said programska koordinatorka za Evropu i centralnu Aziju njujorške nevladine organizacije Komitet za zaštitu novinara (CPJ).

Po dvoje francuskih i armenskih novinara, njih ukupno četvoro, povrijeđeni su u četvrtak u području Nagorno Karabaha gdje posljednjih pet dana traju sukobi armenskih i azerbejdžanskih snaga.

Dvoje reportera francuskog lista Mond (Le Monde) povrijeđeni su u granatiranju grada Martuni, objavio je taj medij.

Armensko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su novinari prebačeni u bolnicu - okriviši Azerbejdžan za napad na područje grada Martunija.

Povrijeđeni su i snimatelj televizijskog kanala Armenija i novinar armenske televizije "Vijesti 24 sata".

Za sada nije poznata težina povreda koje su zadobili.

Savjet za nacionalnu bezbjednost: Odmah prekinuti sukobe

U međuvremenu, Savjet za nacionalnu bezbjednost objavio je zajedničku izjavu predsjednika Sjedinjenih Država, Francuske i Rusije, Donalda Trumpa, Emanuela Makrona i Vladimira Putina povodom borbi armenskih i azerbejdžanskih snaga u Nagorno Karabahu.

Najoštrije osuđujemo eskalaciju nasilja duž kontaktne linije u zoni sukoba na području Nagorno Karabaha. Žalimo zbog gubitaka ljudskih života i izražavamo saučešće porodicama ubijenih i povrijeđenih. Pozivamo na trenutni prekid neprijateljstava među učesnicima sukoba.

Takođe pozivamo lidere Armenije i Azerbejdžana da se bez odlaganja posvete nastavku suštinskih pregovora, u dobroj vjeri i bez preduslova, pod pokroviteljstvom grupe Evropske organizacije za bezbjednost i saradnju (OEBS) u Minsku”, ukazano je u saopštenju Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Rusija i Francuska traže prekid vatre

Rusija i Francuska pozvale su na prekid vatre između Azerbejdžana i Armenije. Desetine ljudi su stradale, a stotine ranjene.

Kremlj je saopštio da su ruski predsjednik Vladimir Putin i francuski predsjednik Emanuel Makron razgovarali o koracima koje treba preduzeti u okviru kontakt grupe OEBS-a iz Minska, kojoj kopredsjedavaju Rusija, Francuska i SAD.

Front na području Nagorno Karabaha
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

Rusija je ponudila da bude domaćin razgovora ministara spoljnih poslova Armenije i Azerbejdžana.

Azerbejdžanske vlasti su saopštile da je u armenskom granatiranju grada Terter stradao jedan civil i da je oštećena željeznička stanica. Armensko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je situacija i dalje napeta.

"Predsjednici Makron i Putin su se saglasili da je potreban zajednički napor u okviru grupe iz Minska", rečeno je iz Makronove kancelarije poslije telefonskog razgovora dvojice lidera.

U izjavi iz Kremlja se još navodi da ne postoji alternativa političkim i diplomatskim metodama za rješavanje ove krize.

Francuska je izrazila zabrinutost zbog toga što Turska navodno šalje borce iz Sirije u Nagorno Karabah, dok je rusko ministarstvo spoljnih poslova ranije saopštilo da su se u taj region uputile naoružane grupe iz Libije i Sirije.

Turska, koja je bliski saveznik Azerbejdžana, saopštila je da će uraditi sve što je potrebno da podrži Baku, dok je Francuska uz Armeniju. Pariz je optužio Ankaru za ratnu retoriku.

Još nije poznato kada bi mogao biti održan sastanak kontakt grupe iz Minska, a Njemačka je najavila da će EU razmotriti održavanje samita.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG