Linkovi

UN od lidera Azerbejdžana i Armenije traži prekid vatre i nastavak pregovora


Ne stišavaju se sukobi Jermenije i Azerbejdžana
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

Ne stišavaju se sukobi Jermenije i Azerbejdžana

Antonio Gutereš, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, razgovarao je u ponedeljak sa predsednicima Azerbejdžana i Armenije Ilhamom Alijevim i Nikolom Pašinijanom.

U saopštenju koje je objavio Guterešov portparol Stefan Dujaric navedeno je da je generalni sekretar UN-a iskazao duboku zabrinutost zbog sukoba u zoni konflikta Nagorno Karabah.

"Od dvojice lidera zatražio je da preduzmu potrebne korake za uspostavljanje prekida vatre i nastavak pregovora - kako bi se spriječila nestabilnost u regionu", navedeno je u saopštenju.

Generalni sekretar UN ponovio je da u potpunosti podržava važnu ulogu kopredsjedavajućih grupa Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE) i razgovore koji su se odvijali u Minsku.

"Veoma je važno da obje strane sarađuju sa njima i vrate se pregovorima bez odlaganja ili postavljanja preduslova", ukazano je u saopštenju portparola generalnog sekretara UN-a Stefana Dujarica.

Prethodno je Agencija Frans pres, pozivajući se na neimenovane diplomate, objavila da će Savjet bezbednosti Ujedinjenih nacija u utorak održati sjednicu povodom sukoba u području Nagorno Karabaha.

Vlasti Nagorno Karabaha saopštile su da su pedeset tri vojnika te oblasti poginula u ponedjeljak u sukobima sa azerbejdžanskim snagama. Takođe, prema istom izvoru u nedjeljnom obračunu broj stradalih iznosio je trideset i jedan. Saopšteno je i da je ranjeno oko dvjesta vojnika u napadu azejberdžanskih snaga, objavila je agencija Reuters.

Armenski parlament osudio je, kako ga je označio, vojni napad širokih razmjera na područje Nagorno Karabaha - istakavši da je akciju Azerbejdžana pomogla Turska.

Sa druge strane - Azerbejdžan je porekao tursku umiješanost.

Ta država proglasila je djelimičnu vojnu mobilizaciju. Ministar spoljnih poslova Azerbejdžana izjavio je da je šest civila ubijeno, dok ih je devetnaest ranjeno.

Predstavnik armenskog ministarstva odbrane izjavio je da je u dosadašnjim sukobima ranjeno 200 Armena, objavila je ruska agencija Interfaks.

Vlasti Nagorno Karabah izvijestile su da je stradalo petnaest vojnika, pripadnika snaga bezbjednosti tog područja, nakon što je u nedjelju stradalo njih 16. Tada je saopšteno da je u azerbejdžanskom napadu ranjeno stotinu pripadnika vojnih snaga.

Istovremeno, vlasti Nagorno Karabah saopštile su da su povratile dio teritorije nad kojom su u nedjelju izgubile kontrolu. Prethodno su azejberdžanske vlasti objavile da su osvojile sedam sela na području Nagorno Karabaha - što je druga strana negirala.

Zabrinutost NATO-a

Sjevernoatlantska alijansa zabrinuta je zbog izvještaja o neprijateljstvima u zoni sukoba Nagorno Karabah, saopštio je Džejms Apaturaj specijalni izaslanik Generalnog sekretara za Kavkaz i Centralnu Aziju.

"Ne postoji vojno rješenje za ovaj konflikt", saopštio je u nedelju Apaturaj - izaslanik Jensa Stoltenberga.

Šta se dogodilo u nedelju?

Nedjeljnim sukobom eskalirala je napetost među bivšim sovjetskim republikama, koje su ratovale 1990, u dugoročnom tenzijama zbog oblasti Nagorno Karabah.

Prema međunarodnom pravu Nagorno Karabah je područje koje pripada Azerbejdžanu. Međutim, etnički Armeni koji čine većinu stanovništva odbacuju azerbejdžansku vlast na tom dijelu teritorije.

Armenske vlasti su saopštile da je Azerbejdžan napao Nagorno Karabah iz vazduha i sa kopna.

Snažno podržavamo našu vojsku u odbrani domovine od invazije Azerbejdžana", napisao je na društvenoj mreži Tviter armenski premijer Nikol Pašinijan.

Pašnijan je pozvao međunarodnu zajednicu da spriječi Tursku da se umiješa u konflikt oko Nagorno Karabaha.

Sa druge strane zvanični Baku je saopštio da su povučeni potezi bili reakcija na jermensko granatiranje.

Branimo našu teritoriju - naša borba je pravedna", rekao je Ilham Alijev, azerbejdžanski predsjednik, u obraćanju naciji.

Azerbejdžanski parlament odobrio je uvođenje vanrednog stanja širom zemlje i sprovođenje policijskog časa, izjavio je Hikmet Hajiljev, savjetnik predsednika Ilhama Alijeva.

Napetosti u Nagorno Karabahu
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00

Armenske organizacije za ljudska prava navode da su u azerbejdžanskom bombardovanju poginuli žena i dijete, dok Baku javlja da su stradali i azerbejdžanski civili.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova, medijator u konfliktu između većinski hrišćanske Armenije i muslimanskog Azerbejdžana, apelovalo je na obje strane da odmah prekinu vatru i održe razgovore.

Turska je apelovala na Armeniju da momentalno prestane sa neprijateljstvom prema Azerbejdžanu i napadima koji bi mogli da "zapale region".

EU je pozvala na hitan prekid vatre, kao i Iran.

"Razgovarao sam sa ministrima Armenije i Azerbejdžana i naglasio značaj trenutnog prekida vatre. Sukob se ne može rešiti vojno. Jedini put naprijed je povratak za pregovarački sto bez preduslova pod okriljem Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OSCE) - u Minsku", napisao je na svom Tviter nalogu Žosep Borelj - visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Konlikt je zabrinuo zapad, ali i zemlje u regionu, jer može da izazove nestabilnost na južnom Kavkazu, koji je koridor za transport gasa i nafte na tržište cijelog sveta.

Sukobi u području Nagorno-Karabaha
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

Dvije zemlje su u dugom sukobu oko regiona Nagorno Karabah koji se otcijepio od Azerbejdžana poslije raspada Sovjetskog saveza. Iako je prekid vatre uspostavljen 1994, Azerbejdžan i Armenija se često međusobno optužuju za napade u Nagorno Karabahu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG