Linkovi

Pompeo pozvao na prekid sukoba u Nagorno Karabahu


Azerbejdžanska raketa ispaljena sa linije Nagorno Karabaha, fotografija azerbejdžanskog ministarstva odbrane
Azerbejdžanska raketa ispaljena sa linije Nagorno Karabaha, fotografija azerbejdžanskog ministarstva odbrane

Američki državni sekretar Mike Pompeo apelovao je na Armeniju i Azerbejdžan da prekinu sukobe u regionu Nagorno Karabah, koji su počeli u nedelju i u kojima je poginulo više desetina i ranjeno više stotina ljudi.

Nagorno Karabah je region u Azerbejdžanu koji je etnički armenski. Otcijepio se od Azerbejdžana devedesetih, ali nije priznat kao nezavisna država.

Armenija i Azerbejdžan se međusobno optužuju za napade i izvan teritorije Nagorno Karabaha.

Armensko Ministartstvo inostranih poslova saopštilo je da je prva osoba stradala na teritoriji Armenije. Prema navodima ministarstva, u azerbejdžanskom napadu na grad Vardenis, više od 20 kilometara udaljen od Nagorno Karabaha, poginuo je jedan civil.

Armenski ministar odbrane prethodno je saopštio da je zapaljen autobus, pošto ga je udario azerbejdžanski dron, dok je predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev rekao da je od nedjelje u armenskom granatiranju stradalo deset civila.

Državni sekretar SAD je, tokom posete Kritu, o sukobu razgovarao sa grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Denidasom.

"Razgovarali smo o konfliktu u Nagorno Karabahu, obje strane moraju da prestanu sa nasiljem, da rade sa predstavnicima Minsk grupe i vrate se za pregovarački sto što je prije moguće", kazao je Pompeo.

Grupu iz Minska je osnovao OSCE sa ciljem da se nađe rješenje konflikta. Kopredsedavaju Rusija, Francuska i SAD.

Na razgovore u okviru kontakt grupe pozvala je i Francuska.

"U narednim danima pokrenućemo sastanak grupe kako bismo utvrdili šta se desilo, ko je odgovoran i kako da se izađe iz ovoga", saopšteno je iz kancelarije francuskog predsjednika Emanuela Makrona.

Rusija je saopštila da je u konstantnom kontaktu sa Turskom, koja podržava Azerbejdžan, kao i sa dvije zemlje u sukobu. Iz Kremlja je ocijenjeno da bi svako vojno miješanje sa bilo koje strane dolilo ulje na vatru.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je na momentalni prekid vatre.

Sukob Armenije i Azerbejdžana zabrinuo je mnoge zemlje zbog potencijalne nestabilnosti na Južnom Kavkazu, koji je gasni koridor za svjetsko tržište.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG