Linkovi

Biden pred objavom kandidature za izbore 2024.


Joe Biden
Joe Biden

Predsjednik Joe Biden trebao bi u utorak službeno objaviti svoje planove za ponovni izbor 2024., tražeći od birača da mu daju više vremena da "dovrši posao" koji je započeo i da ostave po strani svoju zabrinutost oko produženja mandata najstarijeg američkog predsjednika za još četiri godine.

Biden, tvrde saradnici, u suštini vodi kampanju otkako su republikanci preuzeli kontrolu nad Predstavničkim domom prošle godine, fokusirajući se na to da pokaže Amerikancima kako njegova administracija implementira ogromnu novu infrastrukturu, tehnologiju i zakone o klimi, i prikazuje republikance u zagrljaju krajnje desnice u vrijeme kada se Washington bliži ključnoj borbi oko podizanja granice zaduživanja nacije.

Dok savjetnici kažu da će se Bidenove aktivnosti i poruka u narednim mjesecima u velikoj mjeri neće razlikovati od onoga što je radio u posljednjih šest mjeseci, referentni okvir će se neizbježno pomjeriti kako se birači sve više prilagođavaju političkoj dinamici 2024.

“Predsjednik Biden iznosi i iznosi jake argumente za reizbor prije, za vrijeme i nakon bilo koje formalne najave kampanje”, rekao je demokratski konsultant i bivši Bidenov glasnogovornik Scott Mulhauser. „Umjesto da bacamo strelice na kalendare, hajde da se usredsredimo na to da predsjednik radi svoj posao i dobro ga radi, od ulaganja u američku turneju, ekonomskih kretanja i nezaposlenosti na istorijski niskim nivoima do domaćeg pokreta u državama Unije, stručno izvedenom -putovanju u Ukrajinu i još mnogo toga.”

Dodao je: “Ove pobjede na ekonomskom i političkom frontu su kako izgleda uspjeh i važnije su od događaja na početku kampanje.”

Pomoćnici planiraju da Bidenov video o lansiranju bude objavljen u utorak, na četiri godine od njegovog prvog uspješnog pokretanja kampanje, ali kažu da je vrijeme još uvijek promjenjivo. Nije odmah bilo jasno da li ga je predsjednik, koji je proveo vikend u Camp Davidu, još snimio. Od njega se očekivalo da odabere Julie Rodriguez, višeg savjetnika Bijele kuće, za upravljanje njegovom kampanjom za reizbor, prema dvoje ljudi upoznatih s razmatranjima.

Biden je odvojio vrijeme da ozvaniči svoju kandidaturu za reizbor ne zato što se pokolebao u svojoj opredijeljenosti da se kandiduje, reklo je pola tuceta pomoćnika i savjetnika, već zato što je bilo malo poticaja da to učini prije.

Nosioci - s izuzetkom bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je podnio zahtjev za reizbor na dan svoje inauguracije - imaju tendenciju da odgađaju objavljivanje što je duže moguće. Većina je smatrala da je lakše obratiti se širem krugu stanovništva kada se na njih gleda izvan objektiva izborne politike.

Procurila privatna uvjeravanja prošle godine o Bidenovoj namjeri da se kandiduje, rekli su saradnici, osmišljeni su da ojačaju političku klasu i da odvrate sve ozbiljne rivale za nominaciju. Taj napor je uglavnom uspio, a samo su autorica Marianne Williamson i aktivista protiv vakcina Robert F. Kennedy Jr. postavljali uglavnom simbolične izazove Bidenu.

Čak i s obzirom da su demokrati dali Bidenu jasan put do nominacije, Biden se suočava s neizvjesnijom slikom općih izbora, s potencijalom za revanš s prvakom GOP-a Trumpom, ili nadmetanje protiv jednog od nekolicine drugih republikanaca koji djelimično vode kampanju za uvođenje novih generacija rukovodstva. Republikanci u Kongresu, u međuvremenu, nastavljaju da kritikuju Bidena zbog povećanja državne potrošnje i inflacieu dok pokušavaju da ga oslabe prije predstojećih izbora.

Bidenova odluka da sada pokrene kampanju uglavnom je vođena željom da započne prikupljanje sredstava: njegova posljednja kampanja prikupila je više od milijardu dolara, a ovaj put će morati da prikupi još više.

Očekuje se da će pokrenuti te napore okupljanjem za glavne donatore u Washingtonu u petak. Predsjednik također treba početi s izgradnjom digitalne operacije i operacije organiziranja terena za ono što pomoćnici očekuju da će biti bliski opći izbori zbog polarizacije zemlje, bez obzira ko se pojavi kao nosilac GOP-a.

Bidenov jasan put do nominacije 2024. bit će značajno drugačije iskustvo u odnosu na prije četiri godine, kada ga je veći dio političkog establišmenta otpisivao dok nije konsolidirao podršku kao kandidata koji je najbolje pozicioniran da pobijedi Trumpa. Ta kampanja se također odvijala pod neuobičajenim ograničenjima povezanim s pandemijom koronavirusa, koja je oštro ograničila putovanja i lično pojavljivanje.

Ovog puta, Biden će morati da uskladi izazove kandidovanja sa zahtjevima upravljanja državom. Saradnici i saveznici tvrde da su ti prioriteti jedan te isti.

“Jedina najbolja stvar koju Joe Biden može učiniti za svoj reizbor je da nastavi da bude predsjednik Sjedinjenih Država, i, kada bude vani i juriša po zemlji, pričajući o tome šta je isporučio i šta želi da uradi”, rekao je Eric Schultz, Demokratski operativac i glasnogovornik bivšeg predsjednika Baracka Obame. "Upravo to je radio."

Nije slučajno što se očekuje da će Bidenova najava stići tokom naporne sedmice za njegovo predsjedništvo – tajming treba da naglasi njegov fokus na vladanju, a ne na kampanji.

Bidenov raspored za ovu sedmicu uključuje sastanak u ponedjeljak sa zakonodavcima Tennesseeja koji su kažnjeni zbog protesta u znak podrške zakonima o kontroli oružja, govor u utorak u sindikatu, državnu posjetu predsjednika Južne Koreje Yoon Suk Yeol u srijedu i pojavljivanje tokom vikenda na Večeri Udruženja dopisnika Bijele kuće. On će također nastaviti da se bavi republikancima u Kongresu o tome kako povećati autoritet nacije za zaduživanje.

Predsjednik, koji ima 80 godina, već je najstarija osoba ikada izabrana za predsjednika, također zna da će se morati boriti sa zabrinutošću birača o njegovoj sposobnosti za taj posao. Do sada je odbacivao te zabrinutosti ponavljajući biračima da ga "samo gledaju".

Pomoćnici kažu da planira pokrenuti snažnu kampanju kada za to dođe vrijeme. Biden je trebao povećati prikupljanje sredstava u narednim sedmicama za demokrate - a sada i za sebe. Ali što se tiče održavanja većih predizbornih događaja, saradnici su rekli da Biden namjerava slijediti mapu puta sličnu Obami, koji je pokrenuo kampanju za reizbor u aprilu 2011., ali je čekao 13 mjeseci da održi svoj prvi službeni skup predizborne kampanje u maju 2012. godine.

Ipak, Biden se suočava sa skepticizmom čak i od strane članova svoje stranke. Samo oko polovina demokrata misli da bi se trebao ponovo kandidirati 2024. godine, čak i ako će većina vjerovatno stati iza njega ako postane kandidat.

Nedavna anketa koju je sproveo The Associated Press-NORC Centar za istraživanje javnih pitanja pokazuje da 26% Amerikanaca sveukupno želi da se Biden ponovo kandiduje - što je blagi oporavak u odnosu na 22% koji su to rekli u januaru. Četrdeset sedam posto demokrata kaže da želi da se on kandiduje, što je također neznatno više u odnosu na samo 37 posto koji su to rekli u januaru.

Uprkos svim pričama o zadržavanju kursa, saradnici priznaju da Bidenu nije dovoljno da se fokusira na ono što je uradio. Počeo je da održava događaje kako bi istaknuo popularne komponente svog dnevnog reda koje su ostale na obećanjima tokom zakonodavne borbe demokrata u posljednje dvije godine.

Na primjer, Biden je prošle sedmice održao skup u Rose Gardenu kako bi prikazao svoje napore da poveća dostupnost i kvalitet djece i dugotrajne njege.

On također koristi govornicu da se založi za jačanje zakona o kontroli oružja nakon nedavnih pucnjava visokog profila i da upiše nacionalno pravo na abortus. Oba su prijedloga za koje njegovi pomoćnici vjeruju da imaju podršku većine Amerikanaca, ali je malo vjerovatno da će proći osim ako demokrate ne osvoje značajnu većinu u Kongresu uz reizbor Bidena.

XS
SM
MD
LG