Linkovi

Anketa: Bidenova kandidatura dijeli demokrate, ali bi ga većina podržala na izborima


Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden (Foto: AP/Patrick Semansky)
Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden (Foto: AP/Patrick Semansky)

Samo oko polovine pristalica Demokratske stranke smatra da bi Joe Biden trebalo ponovo da se kandiduje za taj položaj, ali velika većina kaže da bi ga podržala ako bude predsjednički kandidat na izborima 2024. godine, pokazala je anketa agencije AP i Centra za istraživanje javnog mnijenja NORC.

Prema anketi, ukupno 26 odsto Amerikanaca želi da se Biden ponovo kandiduje - što je manji rast u odnosu na 22 procenta u januaru. Među demokratama, 47 odsto želi da se aktuelni predsjednik kandiduje drugi put, u poređenju sa 37 procenata u januarskom istraživanju.

Biden se priprema da zvanično objavi svoju predsjedničku kandidaturu za izbore 2024. godine, moguće već naredne nedjelje, prenosi AP pozivajući se na anonimne izvore upoznate sa situacijom. Predsjednik razmatra 25. april kao datum objavljivanja kandidature - tačno četiri godine nakon što je ušao u trku za prethodne izbore - ali konačna odluka još nije donijeta.

Uprkos oklijevanju mnogih demokrata kada je riječ o još jednom Bidenovom mandatu, 78 odsto podržava način na koji on obavlja posao predsjednika. I ukupno 81 procenat pristalica Demokratske stranke kaže da bi vjerovatno podržalo Bidena na predsjedničkim izborima ako bi bio kandidat - od toga 41 odsto je naveo da bi ga definitivno podržao, a 40 vjerovatno.

Rezultati istraživanja javnog mnijenja odražavaju zabrinutost u pogledu Bidenovih godina, ali i stavove mlađe generacije demokrata koji navode da žele lidere koji zastupaju njihove vrijednosti. Biden (80) bi imao 82. godine na dan izbora odnosno 86 na kraju drugog mandata. On je najstariji predsjednik u američkoj istoriji.

Jenipher Lagana kaže da voli Bidena, da je "interesantan čovjek" sa "nevjerovatnom političkom karijerom" i da podržava način na koji obavlja posao predsjednika.

Lagana (59), koja je penzionisana i živi u Kaliforniji, međutim smatra da je Biden "prestar" da se ponovo kandiduje i voljela bi da vidi nekog mlađeg, kao što je sekretar za saobraćaj Pete Buttigieg, ili guverner Kalifornije Gevin Newsom.

Bidenove godine problematične su i za 48-godišnju Donnu Stewart iz New Yorka.

"Glasala sam za njega. Sviđa mi se kao osoba. Kao lider zemlje. Međutim, imam osjećaj da i dalje nije u toku sa onim što bi trebalo uraditi".

Tokom predsjedničke kampanje 2020. godine, Biden je nagovještavao da će obavljati samo jedan mandat u Bijeloj kući, a svoju kandidaturu je opisivao kao most za novu generaciju demokratskih lidera. Međutim, nakon što je stupio na položaj, stavio je do znanja da će se kandidovati za drugi mandat. Tokom nedavne posjete Irskoj rekao je da je već "napravio računicu" i da će objava uslijediti "relativno brzo".

Također je odbacio pitanja u pogledu godina, navodeći da birači jednostavno treba da ga "gledaju" da bi utvrdili da li može da obavlja položaj predsjednika.

Bidena trenutno podržava 42 odsto Amerikanaca, što je rast u odnosu na 38 procenata u martu. Također, 30 odsto građana smatra da je ekonomija u dobrom stanju, što je poboljšanje u odnosu na 25 procenata prije jednog mjeseca.

Mlade demokrate i dalje nisu sigurne u pogledu Bidenove kandidature - samo 25 odsto mlađih od 45 godina navelo je da bi definitivno podržalo Bidena na predsjedničkim izborima, u poređenju sa 56 odsto starijih demokrata. Ipak, dodatnih 51 odsto mladih demokrata bi vjerovatno glasao za aktuelnog predsjednika 2024.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG