Linkovi

Rat Izraela i Hamasa uzburkao američke studentske kampuse


Njujorški policajci čuvaju stražu dok proizraelski i propalestinski studenti demonstriraju na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku
Njujorški policajci čuvaju stražu dok proizraelski i propalestinski studenti demonstriraju na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku

Američki koledži teže da budu mjesta gdje se susreću ideje i pojavljuju zajednički jezik. Kako raste broj poginulih u ratu između Izraela i Hamasa, oni su postali sjedišta tjeskobe.

Mnogi jevrejski studenti i njihovi saveznici, neki sa porodicom i prijateljima u Izraelu, zahtijevali su hrabre obračune i oštru osudu nakon napada militanata Hamasa, koji su upali iz blokiranog Pojasa Gaze u obližnje izraelske gradove, ubijajući i otimajući civile i vojnike.

U međuvremenu, neki muslimanski studenti pridružili su se saveznicima kako bi pozvali na priznavanje decenija patnje Palestinaca u Gazi, plus osudu odgovora Izraela. Nakon napada Hamasa, Izrael je pokrenuo potpunu blokadu Gaze; zračni napadi su sravnili zgrade i kuće, ubili civile i prisilili stotine hiljada na evakuaciju.

U mnogim kampusima, ovi studenti se slažu oko jedne stvari: njihovi fakulteti, koji sve više zauzimaju pozicije neutralnosti, nisu učinili dovoljno da ih podrže.

Zvaničnici koledža, koji su već pod pritiskom da dozvole konzervativna mišljenja u kampusu, pokušavaju da očuvaju slobodu govora i otvorenu debatu. Ali sukob je predstavljao bolan izazov.

"Ovo je nevjerovatno težak trenutak slobode govora u kampusima, gdje obje strane imaju duboko strastvene, ukorijenjene, nepopravljive stavove", rekao je Alex Morey, direktor zagovaranja prava u kampusu u Fondaciji za prava pojedinca i izražavanje, koja preporučuje da koledži pokušaju ostati institucionalno neutralan.

„Želimo da stvorimo idealnu klimu za debatu i diskusiju u kampusu, a jedini način da to uradimo je da izađemo iz debate“, rekao je Morey.

Proizraelski demonstranti tokom protesta na Univerzitetu Kolumbija, 12. oktobra 2023. u New Yorku.
Proizraelski demonstranti tokom protesta na Univerzitetu Kolumbija, 12. oktobra 2023. u New Yorku.

Ipak, ostati neutralan nije uvijek lako. Studenti za koje je sukob izrazito lični žele da njihova administracija prepozna kako su na njih uticali traumatski događaji i osude ono što vide kao moralne greške.

Fakulteti širom zemlje dali su izjave o ratu. Mnogi su se suočili s kritikama jer nisu otišli dovoljno daleko u osudi napada Hamasa, ili zato što nisu osudili smrt civila u Gazi, ili što su izostavili kontekst i historiju iz regije. Od subote je broj poginulih bio više od 2.200 u Gazi i preko 1.300 na izraelskoj strani - mnogi od tih civila - i otprilike 1.500 Hamasovih militanata ubijenih u borbama, prema vlastima.

Univerzitet Stanford se, na primjer, više pomjerao prema neutralnosti kako su se događaji odvijali.

U ponedjeljak su zvaničnici kalifornijske škole rekli da su "duboko ožalošćeni i užasnuti smrću i ljudskom patnjom" u Izraelu i Gazi i nadaju se "promišljenim prilikama za razmjenu znanja" u kampusu. Kao odgovor, desetine profesora potpisalo je pismo u kojem zahtijevaju “nedvosmislenu osudu” napada Hamasa.

U srijedu je Stanford poslao "ažuriranje" u kojem objašnjava svoj stav o neutralnosti. Nastavnici i studenti "ne bi trebali očekivati česte komentare od nas u budućnosti", rekli su zvaničnici koledža.

U pismu privremenog predsjednika Richarda Sallera i prorektorice Jenny Martinez zabilježen je incident u kojem je predavač navodno izdvojio jevrejske studente na dodiplomskom studiju, zamolio ih da stanu u ćošak. Predavač je takođe navodno nazvao jednog izraelskog studenta kolonizatorom.

Incident je pod istragom, a predavač je uklonjen, rekli su Saller i Martinez. “Akademska sloboda”, rekli su, “ne dozvoljava ciljanje studenata na osnovu identiteta.”

Propalestinski demonstranti zaustavljaju pro-izraelskog demonstranta tokom protesta na Univerzitetu Kolumbija, 12. oktobra 2023. u Njujorku.
Propalestinski demonstranti zaustavljaju pro-izraelskog demonstranta tokom protesta na Univerzitetu Kolumbija, 12. oktobra 2023. u Njujorku.

Na Univerzitetu Columbia, kampus je zatvoren u četvrtak iz sigurnosnih razloga jer je stotine ljudi prisustvovalo dvobojima na pro-izraelskim i propalestinskim skupovima. Neki studenti su bili ljuti što izjava predsjednika univerziteta nije otišla dovoljno daleko da se prizna smrt Palestinaca.

"Jasno je da smo svi protiv nasilja, ali samo tražimo da se priznaju i životi Palestinaca", rekla je Nadia Ali, koja je demonstrirala zajedno sa stotinama vršnjaka. Mnogi su bili obučeni u zelenu, crvenu i crnu palestinsku zastavu i nosili su medicinske maske za lice.

Preko glavnog travnjaka kampusa na Menhetnu, demonstranti su se ogrnuli plavo-belom izraelskom zastavom i držali molitvene i pjesničke krugove.

Jedan demonstrant, Yola Ashkenazie, rekao je da se neki jevrejski studenti osjećaju nesigurno: "Porast antisemitizma u našem kampusu je odvratan."

Dan ranije, 19-godišnja žena optužena je za napad na studenta u sporu oko postera na kojima su imena i slike talaca koje drži Hamas.

Na Univerzitetu Yale, jedne noći su kredom ispisane poruke „Slobodna Palestina“ po kampusu. Sljedeće noći, neki studenti su postavili postere Izraelaca uzetih za taoce s natpisom „Oteti“.

Bilo je i kontroverzi oko objava na društvenim mrežama profesorice američkih studija Zareene Grewal, koja je nakon napada Hamasa napisala: „Doseljenici nisu civili. Ovo nije teško.” Kružila je peticija sa zahtjevom za njeno uklanjanje; Grewal nije odgovorio na zahtjev za komentar.

U saopćenju, univerzitet je rekao da je "posvećen slobodi izražavanja", a Grewalini komentari o ličnim stvarima "predstavljaju njene stavove".

Eytan Israel, 21-godišnji student druge godine, rekao je da je odgovor izostao.

"Samo vidjeti to, a Yale ne radi ništa, osjećam kao izdaju, čak i ako su izjave koje su davali podržavale", rekao je Izrael, koji je Jevrej.

Pričanje o politici je neizbježno osjetljivo na kampusima s raznolikom populacijom, rekao je Hussam Ayloush, izvršni direktor kalifornijskog ogranka Vijeća za američko-islamske odnose.

Ali ako koledži odluče da izdaju zvanična saopštenja, rekla je Ajluš, "onda to učinite moralno".

“Nemojte biti selektivni oko toga koji su životi cijenjeniji od drugih. Svaki nevin život je važan. Učinite to precizno, tako da ne komentarišemo samo akcije, već komentarišemo i... temeljne uzroke akcija”, rekao je, ukazujući na izraelsko postupanje prema Palestincima tokom decenija sukoba.

Neki od najzapaženijih nedavnih sporova dogodili su se na Univerzitetu Harvard, gdje je studentska grupa Palestinskog odbora solidarnosti objavila izjavu u kojoj je Izrael "potpuno odgovoran za svo nasilje koje se odvija", a potpisalo ga je nekoliko desetina drugih studentskih organizacija. Najmanje jednom studentu je povučena ponuda za posao zbog te izjave.

Zatim je konzervativna grupa Accuracy in Media dogovorila da se kamion sa bilbordima vozi po kampusu koji pokazuje lica studenata povezanih sa grupama. “Harvardski vodeći antisemiti”, nazivalo ih se.

Harvard
Harvard

Bivši predsjednik Harvarda Lawrence Summers, koji je Židov, bio je kritičan prema rukovodstvu univerziteta zbog toga što je izgledalo “u najboljem slučaju neutralno prema aktima terora protiv jevrejske države Izrael”.

“U skoro 50 godina pripadnosti Harvardu, nikada nisam bio toliko razočaran i otuđen kao danas”, rekao je Summers za X, ranije poznat kao Twitter.

Dan kasnije predsjednica Harvarda Claudine Gay osudila je “terorističke zločine koje je počinio Hamas” i rekla da iako studenti imaju pravo da govore, “nijedna studentska grupa – čak ni 30 studentskih grupa – ne govori u ime Univerziteta Harvard ili njegovo vodstvo”.

Summers se pridružio studentskoj grupi Hilel na univerzitetu kasnije tokom sedmice u suprotstavljanju naporima da se "oklevetaju", kako je rekao, potpisnici antiizraelske izjave.

“Ovakvo zastrašivanje je kontraproduktivno za obrazovanje koje treba da se odvija u našem kampusu u ovom teškom trenutku”, rekao je Harvard Hillel.

Sukob na Bliskom istoku bio je sporan u kampusima decenijama, ali ovaj put se čini nestabilnijim i polarizirajućim, rekla je Amy Spitalnick, čelnica Jevrejskog vijeća za javne poslove, koja je bila predsjednica grupe studenata Hillel na Univerzitetu Tufts, gdje je diplomirala u 2008.

Dok je bila studentica, „bilo je pravih neslaganja, ali je rađeno konstruktivno“. Danas, slično kao i američka politika, rat Izraela i Hamasa postao je pitanje koje dovodi do podjela, "mi-oni", rekla je.

"Ne bi trebalo biti teško podržati palestinska prava i dostojanstvo ... dok još uvijek osuđujete ono što je Hamas učinio izraelskim civilima", rekla je Spitalnick. „Činjenica da postoje neki koji odbijaju da to urade bila je srceparajući trenutak za maskiranje za mnoge u jevrejskoj zajednici koji su očekivali više.”

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG