Linkovi

Mula Baradar – Prvo lice talibana


Mullah Baradar Akhund, a senior official of the Taliban, seated with a group of men, makes a video statement, in this still image taken from a video recorded in an unidentified location and released on August 16, 2021. Social Media/via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A
Mullah Baradar Akhund, a senior official of the Taliban, seated with a group of men, makes a video statement, in this still image taken from a video recorded in an unidentified location and released on August 16, 2021. Social Media/via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A

Abdul Gani Baradar, poznat kao Mula Baradar, suosnivač je talibana i viši lider militantne islamističke grupe, i očekuje se da će imati vodeću ulogu u upravljanju Afganistanom nakon što su talibanu preuzeli zemlju, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Baradar - najprisutnije lice talibana u javnosti - bio je i predstavnik pobunjeničke grupe koja je sa Sjedinjenim Državama potpisala prekretnički sporazum iz Dohe u februaru 2020., s ciljem okončanja 20-godišnjeg rata u Afganistanu.

Rođen 1968. u provinciji Uruzgan, Baradar je Durani Paštun iz plemena Popalzai. Bio je i zamjenik talibanskog ministra odbrane.

Baradar je pobjegao u Pakistan nakon američke invazije na Afganistan poslije terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001., koja je dovela do svrgavanja grupe.

Baradar je proveo osam godina u zatvoru u Pakistanu nakon što je navodno uhapšen u Karačiju 2010. u operaciji američkih i pakistanskih obavještajnih službi.

Pušten je na slobodu poslije zahtjeva američkog izaslanika u Afganistanu Zalmaja Halilzada da igra ulogu u mirovnim pregovorima zbog svog autoriteta i ugleda jer može da pregovara.

Međutim, iako je sporazum sa Sjedinjenim Državama 2020. okončao najduži američki rat, on je također otvorio put trijumfalnom povratku talibana u Kabul 15. avgusta, nakon što su u roku od sedam dana zauzeli veći dio zemlje dok su se afganistanske snage rasipale.

'Veoma mirna osoba'

Baradar, za koga je rečeno da je 15. avgusta bio na putu za Kabul, prvi put poslije skoro dvije decenije mogao bi da igra vodeću ulogu u budućoj administraciji Afganistana.

Suhail Šahin, talibanski portparol i pregovarač, izjavio je za Asošiejtid pres (Associated Press) 16. avgusta da će militanti narednih dana održati razgovore usmjerene na formiranje "otvorene, inkluzivne islamske vlade".

Baradar, koji obavlja funkciju šefa talibanskog političkog biroa, moćna je ličnost koja je poštovana unutar grupe zbog svojih vojnih i pregovaračkih vještina.

U kratkoj video izjavi 15. avgusta, Baradar je rekao da je pobjeda grupe bila neočekivano brza, dodajući da će pravi test početi sada, služenjem ljudima i rješavanjem njihovih problema.

Novinar Sami Jusaifzai izvještavao je o talibanima dugi niz godina i sastao se s Baradarom.

"Baradar je veoma mirna osoba, sreo sam ga tri ili četiri puta, vrlo je diplomatičan, govori do suštine. Čak i prije hapšenja bio je poznat kao osoba koja je šutke puno razmišljala [za talibane]. Ima veliko poštovanje među talibanima", rekao je Jusafzai za RSE.

"Mislim da ima ambicije da postane lider i on je taj koji je vrlo uspješno postigao dogovor s Amerikancima", dodao je on. "Koliko sam čuo od talibana, on također ima želju da ima vodeću ulogu u budućnosti."

Baradar, koji je postao drugi komandant nakon smrti neuhvatljivog talibanskog vođe Mula Omara 2013., navodno je godinama radio u sjenci, strateški pripremajući krvavu pobunu talibana i imenujući vojne komandante grupe.

Tokom zatočeništva u Pakistanu, on je, kako se izvještava, dostavio Sjedinjenim Državama "korisne" informacije o radu te militantne grupe.

Baradar je iz istog plemena kao bivši afganistanski predsjednik Hamid Karzai, koji je boravio u Kabulu i rekao da "radi na mirnom rješavanju pitanja Afganistana s rukovodstvom talibana".

Baradar, koji se borio protiv Sovjeta osamdesetih godina, obavljao je nekoliko funkcija pod brutalnom talibanskom vladavinom od 1996. do 2001., tokom kojih su ženama oduzeta osnovna prava, uključujući zabrane studiranja i rada te ograničen pristup medicinskoj njezi.

Grupa je posljednjih nedjelja pokušala projicirati umjereniji imidž dok mnogi - uključujući veliki broj Afganistanaca koji bježe iz svoje zemlje i one koji su posljednjih godina živjeli u oblastima koje kontrolišu talibani – u to nisu uvjereni.

U intervjuu za Njuzvik (Newsweek) 2009. Baradar je rekao kako je grupa odlučna da se bori do odlaska američkih trupa iz zemlje.

"Istorija Afganistana pokazuje da se Afganistanci nikada ne umaraju od borbe sve dok ne oslobode svoju zemlju. Nastavit ćemo naš džihad do protjerivanja neprijatelja iz naše zemlje", rekao je on.

U martu 2020. godine, američki predsjednik Donald Tramp (Trump) održao je 35-minutni telefonski razgovor a talibanskim političkim liderom, koji je Trump opisao kao "veoma dobar".

Baradar se u novembru u Dohi sastao s bivšim američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom (Mike Pompeo).

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG