Linkovi

Nakon urušavanja mosta, guverner Marylanda poziva Kongres da odobri sredstva za obnovu


Fotografija dobijena od američke obalske straže 31. marta 2024. prikazuje ekipe koje režu gornji dio sjeverne strane srušenog mosta Francis Scott Key na manje dijelove radi sigurnog uklanjanja.
Fotografija dobijena od američke obalske straže 31. marta 2024. prikazuje ekipe koje režu gornji dio sjeverne strane srušenog mosta Francis Scott Key na manje dijelove radi sigurnog uklanjanja.

Uz napore da se očiste hiljade tona čeličnih krhotina sa srušenog mosta u luci Baltimorea, guverner Marylanda Wes Moore u nedjelju je pozvao republikance da rade s demokratama kako bi odobrili federalna sredstva potrebna za obnovu mosta i podizanje lučke privrede na noge.

Most Francis Scott Key u Baltimoreu srušio se prošlog utorka, pri čemu je poginulo šest radnika na cesti, kada je kontejnerski brod veličine Eiffelovog tornja ostao bez struje i zabio se u potporni stub.

Bidenova administracija je u četvrtak oslobodila 60 miliona dolara početne hitne pomoći kako bi pomogla u čišćenju ostataka mosta i ponovnom otvaranju luke, koja je najveća u SAD-u za uvoz vozila i izvoz poljoprivrednih i građevinskih vozila opreme. Luka je zatvorena od utorka, ostavljajući tako u neizvjesnosti oko 15.000 radnika.

Federalni zvaničnici rekli su zakonodavcima Marylanda da bi konačni troškovi obnove mosta mogli porasti na najmanje 2 milijarde dolara, izvijestio je Roll Call, pozivajući se na izvor upoznat sa raspravom.

Predsjednik Demokratske stranke Joe Biden obećao je da će federalna vlada pokriti troškove, ali to će ovisiti o usvajanju zakona kojim se odobravaju sredstva i od strane Predstavničkog doma predvođenog republikancima i Senata predvođenog demokratama.

Podijeljeni Kongres je u više navrata razdiran partijskim borbama oko finansiranja, pri čemu su tvrdolinijaški republikanci često u sukobu čak i sa članovima svoje stranke.

Moore, demokrata, rekao je da bi republikanci trebali biti spremni da odobre finansiranje ne samo za grad Baltimore, već i za nacionalnu ekonomiju.

"Moramo biti sigurni da se zapravo brzo krećemo kako bismo ponovo pokrenuli američku ekonomiju, jer je luka Baltimore ključna u našem ekonomskom rastu", rekao je Moore.

Ministar saobraćaja Pete Buttigieg izrazio je u nedjelju optimizam da će Kongres odobriti sredstva za obnovu, napominjući da je podijeljeno zakonodavno tijelo usvojilo Bidenov infrastrukturni paket od hiljadu milijardi dolara 2021. godine.

Očekuje se da će Bajden ove sedmice posjetiti lokaciju nesreće.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG