Linkovi

Vakcinacija u SAD "ne ide željenom brzinom"


ourth-year medical student Anna Roesler administers the Pfizer-BioNTech coronavirus disease (COVID-19) vaccine at Indiana University Health, Methodist Hospital in Indianapolis, Indiana, U.S., December 16, 2020. REUTERS/Bryan Woolston/File Photo
ourth-year medical student Anna Roesler administers the Pfizer-BioNTech coronavirus disease (COVID-19) vaccine at Indiana University Health, Methodist Hospital in Indianapolis, Indiana, U.S., December 16, 2020. REUTERS/Bryan Woolston/File Photo

Napori da se ubrza vakcinacija protiv COVID-19 u SAD ne idu željenim tempom, rekao je kandidat za sekretara za zdravstvo u novoj administracijiji Xavier Becerra.

Ali, istakao je da se nada da će pristup nove administracije uspjeti da poboljša situaciju u roku od tri mjeseca.

"Avion pada, a mi treba da ga podignemo", rekao je on za CNN govoreći o napretku vakcinacije. "Ono što smo naslijedili ne funkcioniše i moramo to da promijenimo".

Prije isteka mandata, bivši predsjednik Donald Trump pohvalio je borbu njegove administracije sa pandemijom.

Predsjednik Joe Biden je postavio cilj da u prvih 100 dana njegovog mandata bude dato 100 miliona vakcina.

Prošle nedjelje je potpisao naredbu da se podstakne proizvodnja vakcina koje su do sada odobrene u SAD, Pfizer i Moderna, kao i da se podstakne proizvodnja medicinske opreme potrebne za liječenje COVID-19.

Do sada je u Americi vakcinisano oko 67 miliona ljudi, od koji su neki primili i dvije doze vakcine. Neki, međutim, smatraju da tempo treba da bude brži.

"Davanje 100 miliona doza u prvih 100 dana je od ključne važnosti. Ambiciozno je, ali ostvarivo. I moramo to da uradimo", rekao je za CBS Anthony Fauci, Bidenov glavni savjetnik za pandemiju.

Nova direktorica Centara za prevenciju i kontrolu bolesti Rochelle Walensky rekla je za Fox News da vakcinacija mora da ide brže, ali da to možda neće biti moguće jer nema dovoljno vakcina.

"Jedan od najvećih problema trenutno je što ne mogu da vam kažem koliko vakcina imamo", kaže ona i dodaje da onda ni čelnici saveznih država ne mogu da planiraju vakcinaciju. "To što još ne znamo koliko vakcina imamo, a pet dana smo na vlasti, vam dovoljno govori o tome šta je za sobom ostavila Trumpova administracija"

U SAD je registrovano više od 25 miliona inficiranih koronavirusom i više od 417 hiljada preminulih.

Predsjednik Biden je potpisao uredbe za borbu protiv koronavirusa i rekao da će "situacija nastaviti da se pogoršava, prije nego što se poboljša", te da će do kraja mjeseca u SAD vjerovatno biti i pola miliona umrlih.

"Ovo se nije dogodilo preko noći i biće potrebni mjeseci da preokrenemo situaciju", kazao je Biden.

Do subote je u SAD dato 20 miliona doza vakcina, cilj koiji je Trumpova administacija željela da postigne do kraja prošle godine. Nije, međutim, jasno zbog čega ide sporo.

Fauci je ranije rekao za CNN da mora da se utvrdi zašto vakcinacija u nekim državama ide sporo, a u nekim ne.

Doktorica Deborah Birx, bivša Trumpova savjetnica za koronavirus, pozdravila je Bidenove napore u borbi sa pandemijom i kritikovala Trumpa.

Ona je za CBS rekla da je "predsjednik pokazivao podatke koji nisu bili njeni, te da je neko u njegovom krugu pravio paralelne podatke".

XS
SM
MD
LG