Linkovi

Sekretarijat za pravosuđe otvorio istragu rada policije Minneapolisa


Policija Minneapolisa u sukobu sa demonstrantima poslije protesta zbog policijskog ubistva Dauntea Wrighta u Brooklyn centru, 11. april 2021.
Policija Minneapolisa u sukobu sa demonstrantima poslije protesta zbog policijskog ubistva Dauntea Wrighta u Brooklyn centru, 11. april 2021.

Američki sekretar za pravosuđe Merrick Garland u srijedu je pokrenuo brzu istragu policijske prakse u Minneapolisu, poslije presude da je bivši policajac Derek Chauvin kriv za ubistvo Georgea Floyda.

Tokom istrage će se ispitati da li u policiji Minneapolisa postoji praksa upotrebe prekomjerne sile, i neustavnih i nezakonitih postupaka. Biće obuhvaćena kompletna struktura policije, a istraga bi mogla da dovede do velikih promjena u načinu rada policije.

Ispitaće se način na koji policija Minneapolisa koristi silu, uključujući i za vrijeme protesta, kao i da li je diskriminisala građane, i na koji način postupa prema ljudima sa psihološkim problemima, saopštio je Garland.

Presuda protiv Chauvina je prekretnica u bolnoj historiji rasnih odnosa u Sjedinjenim Državama, i predstavlja ukor za policiju i način na koji tretira crne Amerikance.

Garland je ranije izjavio da će suzbijanje prestupa policije biti jedan od prioriteta njegovog Sekretarijata.

Američki predsjednik Joe Biden nazvao je presudu Chauvinu "džinovskim korakom" ka pravdi u SAD.

Sekretarijat za pravosuđe je prethodno saopštio da će otvoriti istragu o tome da li su policajci koji su učestvovali u Floydovom hapšenju prekršili njegova građanska prava.

Sekretarijat je u petak ukinuo politiku koja je uvedena za vrijeme administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa a kojom su ograničeni mehanizmi kojima je raspolagala federalna vlada u pokušaju da nadzire i istražuje prestupe policajaca.

U memorandumu koji je uputio osoblju, Garland je saopštio da će se sekretarijat vratiti tradicionalnoj praksi istrage državnih i lokalnih policija.

XS
SM
MD
LG