Linkovi

Ministri vanjskih poslova G-7: Osigurati da Rusija ne izbjegne sankcije


Ministri vanjskih poslova zemalja G-7 u Japanu.
Ministri vanjskih poslova zemalja G-7 u Japanu.

Ministri vanjskih poslova zemalja G-7 osudili su ruski rat u Ukrajini i istakli potrebu da se angažuju s Kinom u rješavanju globalnih izazova dok su u utorak privodili kraju sastanke u Japanu.

Ističući važnost rada s Kinom na pitanjima kao što su klimatske promjene i globalna zdravstvena sigurnost, ministri su u zajedničkom priopćenju izrazili zabrinutost zbog kineskih akcija u Istočnom i Južnom kineskom moru i njenog stava prema Tajvanu.

„Ponovo potvrđujemo važnost mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza kao nezamjenjivog elementa sigurnosti i prosperiteta u međunarodnoj zajednici i pozivamo na mirno rješavanje pitanja preko tjesnaca”, rekli su ministri.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u razgovorima sa svojim kolegama iz Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije i Japana da je došlo do „izvanredne konvergencije” u pogledu zabrinutosti oko Kine i onoga što se radi na rješavanju tih zabrinutosti.

Portparol kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je novinarima da se saopštenje G-7 grubo miješa u kineska unutrašnja pitanja i zlonamjerno kleveta zemlju.

Blinken je rekao novinarima da u vezi sa zaustavljenim američko-kineskim diskusijama, Sjedinjene Države vjeruju da je „važno imati linije komunikacije, mogućnost uključivanja u širok spektar pitanja koja animiraju odnos”.

„Očekujem da ćemo biti u mogućnosti da krenemo naprijed, ali to zahtijeva da Kina jasno pokaže svoje namjere u tome”, rekao je Blinken.

Ministri G-7 rekli su u svom saopćenju da su posvećeni „pojačavanju sankcija Rusiji”, a istovremeno koordiniraju kako bi osigurali da Rusija i drugi ne izbjegnu te mjere. Također su upozorili Rusiju na upotrebu nuklearnog ili hemijskog oružja i osudili rusku okupaciju nuklearne elektrane Zaporožja.

„Rusija mora odmah i bezuslovno povući sve snage i opremu iz Ukrajine”, poručili su ministri. „Ponovo smo se danas obavezali da ćemo podržavati Ukrajinu onoliko dugo koliko je to potrebno i pružanju održive sigurnosne, ekonomske i institucionalne podrške kako bismo pomogli Ukrajini da se odbrani, osigura svoju slobodnu i demokratsku budućnost i odvrati buduću rusku agresiju.”

Blinken je rekao da će članice G-7 „podsjetiti svijet ko je agresor, a ko žrtva” u sukobu koji je Rusija započela svojom invazijom na Ukrajinu prošle godine. On je također rekao da Rusija krši svoja obećanja blokirajući ukrajinski izvoz žitarica da stigne do područja svijeta u kojima je preko potrebna.

Što se tiče Irana, ministri G-7 izrazili su zabrinutost zbog, kako su nazvali, iranskih „kontinuiranih destabilizirajućih aktivnosti” i pozvali Iran da prestane isporučivati bespilotne letjelice ruskim snagama koje ih koriste za izvođenje napada u Ukrajini.

„I dalje smo duboko zabrinuti zbog iranske nesmanjene eskalacije svog nuklearnog programa, koji nema vjerodostojno civilno opravdanje i opasno ga približava stvarnim aktivnostima vezanim za oružje”, rekli su ministri dok su pozvali Iran da ispuni svoje obveze u pogledu nuklearnog neširenja.

U izvještaju su korištene neke informacije AP-a.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG