Linkovi

Ministri inostranih poslova EU o Zapadnom Balkanu


EU Flag
EU Flag

Ministri inostranih poslova zemalja članica Evropske unije će raspravljati o prilikama na Zapadnom Balkanu, na posljednjem sastanaku za ovu godinu.

Austrijsko predsjedavanje očekuje da se ministri osvrnu na teme poput odnosa između Kosova i Srbije, sa posebnim naglaskom na posljednje postupke kosovske vlade i njihov mogući efekat na proces normalizacije odnosa sa Srbijom.

S tim u vezi, diplomatski izvori iz EU su najavili da će posebno raspravljati o odluci kosovske vlade da uvede uvoznu tarifu na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i najavi prištinskih vlasti da izglasaju zakon o transformaciji Kosovskih bezbjedonosnih snaga u Vojsku Kosova.

Izvori iz EU su naglasili da dijele mišljenje NATO kada je u pitanju formiranje Vojske Kosova, koje treba da bude rezultat “inkluzivnog procesa i u skladu sa Ustavnim promjenama”.

Evropske diplomate su naglasile da se oko kosovske vojske treba pitati i zvanični Beograd. Naime, izvori iz EU su rekli da u slučaju formiranja kosovske vojske nema saglasnosti Beograda, onda to “treba da bude rješavano u okviru dijaloga između Beograda i Prištine”.

Takođe, očekuje se da ministri još jednom upute zahtjev vlastima u Prištini da povuče odluku o tarifama, koja je, kako se tvrdi u Briselu,“dodatno iskomplikovala situaciju i suprotna je dobrosusjedskim odnosima”.

XS
SM
MD
LG