Linkovi

Kosovo ostaje pri namjeri da formira vojsku


Kosovo
Kosovo

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj poručio je da će se za vojsku Kosova glasati 14. decembra, i nakon upozorenja iz NATO-a, te izjavio da se i stav SAD po pitanju formiranja vojske odnosi na veću stabilnost na Kosovu i u regionu, što je potvrdio i novi američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet.

Kosnet je u intervjuu za kosovski javni servis RTK u četvrtak uveče izjavio da je formiranje vojske Kosova pozitivan i prirodan korak i da je to proces koji će trajati godinama.

"Njegova izjava je u skladu sa ranijim izjavama zvaničnika Stste departmenta koji su i u Beogradu rekli da će Kosovo da ima vojsku, i da oni nemaju veto na to. Nema dileme da će se za vojsku Kosova glasati 14. decembra", izjavio je Haradinaj u petak ujutro prilikom posjete Energetskoj korporaciji Kosova.

Komentarišući izjave da su pojedine države članice NATO-a protiv formiranja vojske Kosova, Haradinaj je kazao da je NATO organizacija država i da mišljenje jedne države nije odluka NATO-a već sa time treba da se složi cijela organizacija.

"Nama ne smeta taj rad sa NATO. Ako je to jedan zahtjev neke zemlje i on se ne usvoji od ostalih, to neće ništa da promijeni", kazao je Haradinaj.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je upozorio je zvaničnu Prištinu da će se suočiti sa ozbiljnim posljedicama ako nastavi proces transformacije kosovskih Bezbjednosnih snaga u vojsku Kosova.

Američki ambasador Kosnet je, međutim, kazao da Kosovo ima sve razloge da ima samoodbrambene kapacitete.

"Znam da neki ljudi, neki u susjednim državama, imaju fiksaciju na određeni datum, da to dolazi vrlo brzo, te su iskazali zabrinutost da bi prerastanje KBS u oružane snage moglo imati negative implikacije po bezbjednost. Ja bih rekao sljedeće: ovo je proces koji će trajati mnogo godina. Da, Kosovo ima svaki razlog i svako pravo na samoodbrambene kapacitete. Najvažnija stvar koju želim da kažem je da ako postoje ljudi koji iskreno vjeruju da kosovska policija, snage bezbjednosti i oružane snage, sa bilo kojim imenom, predstavljaju prijetnju regionalnoj bezbjednosti, mislim da je to još jedan indikator važnosti dijaloga", rekao je ambasador SAD Kosnet.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG