Linkovi

Zemlje G-7 potvrdile posvećenost za okončanje sukoba u Siriji, kaže američki državni sekretar


Sastanak ministara vanjskih poslova zemalja G-7 u Londonu, 4. maj 2021.
Sastanak ministara vanjskih poslova zemalja G-7 u Londonu, 4. maj 2021.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u utorak da su zemlje G-7 potvrdile posvećenost za okončanje desetogodišnjeg građanskag rata u Siriji.

"Moje kolege iz @ G7 i ja potvrdili smo našu posvećenost političkoj rezoluciji za okončanje sukoba u Siriji", tweetovao je Blinken dok su on i drugi članovi G-7 prisustvovali prvim ličnim sastancima nakon dvije godine.

Rat u Siriji bilo je jedno od svjetskih pitanja o kojima razgovaraju ministri vanjskih poslova koji predstavljaju zemlje G-7 tokom sastanaka u Londonu. Drugi uključuju odnose s Kinom i Rusijom, puč u Mijanmaru i situaciju u Afganistanu.

Britansko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da će ministar vanjskih poslova Dominic Rabb "voditi rasprave o hitnim geopolitičkim pitanjima koja prijete da potkopaju demokratiju, slobode i ljudska prava".

Raab je rekao da su razgovori "prilika da se okupe otvorena, demokratska društva i demonstrira jedinstvo u vremenu kada je prijeko potrebno za rješavanje zajedničkih izazova i rastućih prijetnji".

Očekuje se da će on zatražiti od članova G-7 da sankcioniraju pojedince i entitete povezane sa mijanmarskom vojnom huntom, da podrže embargo na oružje i pojačaju humanitarnu pomoć narodu Mjanmara.

Američki državni sekretar Antony Blinken sastao se u ponedjeljak s Raabom i rekao u vezi s Kinom da cilj nije "pokušati obuzdati Kinu ili zadržati Kinu".

"Ono što pokušavamo učiniti je podržati međunarodni poredak zasnovan na pravilima u koji su naše zemlje toliko uložile tokom toliko decenija u korist, tvrdio bih, ne samo svojih građana, već i ljudi širom svijeta, uključujući, usput, Kinu", rekao je Blinken novinarima.

Raab je rekao da Sjedinjene Države i Britanija također traže konstruktivne načine za rad s Kinom "na razuman i pozitivan način" na pitanjima, uključujući klimatske promjene, kada je to moguće.

Američki predsjednik Joe Biden identificirao je konkurenciju s Kinom kao najveći vanjskopolitički izazov svoje administracije. U svom prvom govoru Kongresu prošle sedmice, obećao je da će zadržati snažno američko vojno prisustvo u Indo-Pacifiku i pojačati američki tehnološki razvoj.

Prošlog mjeseca, Blinken je rekao da su Sjedinjene Države zabrinute zbog agresivnih akcija Kine protiv Tajvana i upozorio da bi bila "ozbiljna greška" da bilo tko pokuša nasilno promijeniti status quo u zapadnom Tihom oceanu.

Sjedinjene Države izjavile su da su spremne diplomatski stupiti u kontakt sa Sjevernom Korejom radi postizanja krajnjeg cilja - denuklearizacije Korejskog poluostrva - nakon završetka višemjesečne revizije američke politike prema Sjevernoj Koreji.

U petak je administracija Bidena najavila da je završila reviziju sjevernokorejske politike, izrazivši otvorenost za razgovore s povučenom komunističkom državom. Očekuje se da će Biden imenovati i specijalnog izaslanika za pitanja sjevernokorejskih ljudskih prava.

Sjeverna Koreja u nedjelju se obrušila na Sjedinjene Države i njihove saveznike u nizu izjava, rekavši da su nedavni komentari iz Washingtona dokaz neprijateljske politike.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG