Linkovi

Ministri inostranih poslova zemalja G7 okupljaju se u Londonu da razgovaraju o pandemiji, Kini i Rusiji


Arhiva - Video ekran sa snimcima lidera G7, 19. februar 2021.
Arhiva - Video ekran sa snimcima lidera G7, 19. februar 2021.

Američki državni sekretar Antony Blinken boravi u Londonu na razgovorima sa kolegama iz zemalja G7, u kojima su, tokom trodnevnih formalnih sastanaka i sporednih diskusija, vjerovatno teme pandemija koronavirusa, Rusija i Kina.

O Iranu i Sjevernoj Koreji, dvije države čiji su nuklearni programi bili fokus pregovora posljednjih godina, trebalo bi da bude razgovarano na radnoj večeri dobrodošlice u ponedjeljak uveče.

Blinkenovi sporedni sastanci u ponedjeljak uključuju razgovore sa japanskim ministrom spoljnih poslova Toshimitsuom Motegijem​, južnokorejskim ministrom spoljnih poslova Chungom Eui-yongom​, brunejskim drugim ministrom spoljnih poslova Erywanom Yusofom​, indijskim ministrom spoljnih poslova Subrahmanyamom Jaishankaom​ i britanskim ministrom spoljnih poslova Dominicom Raabom.

"UK (Ujedinjeno Kraljevstvo), naš neizostavni saveznik, bilo je prije osam godina posljednji put bio domaćin Predsjedništva G7", napisao je Blinken na Twitteru nakon dolaska u Britaniju. "Dobro je vratiti se među partnere i saveznike na ove diskusije".

Britansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će se Raab i Blinken na svom sastanku konsultovati o Afganistanu, Iranu, Kini i trgovini.

Razgovori ministara G-7 postavljaju temelj samitu lidera tih zemalja u junu, takođe u Britaniji.

Američki State Department saopštio je da će ovonedjeljni sastanci biti prilika za razgovor o "unapređivanju ekonomskog rasta, ljudskih prava, sigurnosti hrane, rodne ravnopravnosti i osnaživanju žena i djevojaka".

Pored Britanije i Sjedinjenih Država, G7 uključuje i Kanadu, Francusku, Njemačku, Italiju i Japan. Australija, Indija, Južna Afrika, Južna Koreja i Brunej takođe učestvuju u ovonedjeljnim razgovorima.

Nakon sastanaka G-7, Blinken bi trebalo da otputuje u Ukrajinu kako bi se sastao sa predsjednikom Vladimirom Zelenskim i drugim visokim vladinim zvaničnicima.

Portparol State Departmenta Ned Price rekao je u saopštenju da će Blinken "ponovo potvrditi nepokolebljivu američku podršku ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu pred ruskom agresijom koja je u toku".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG