Linkovi

Ministar pravde u odbrani tužioca koji vodi slučaj protiv Trumpa


Merrick Garland
Merrick Garland

Ministar pravde SAD Merrick Garland u srijedu je branio Jacka Smitha, karijernog tužioca kojeg je imenovao kao nezavisnog specijalnog tužioca za vođenje krivičnih istraga bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Trump je više puta napadao Smitha u svojim objavama na društvenim mrežama. On je tužioca nazvao "nasilnikom" i "luđakom", uključujući i u utorak, kada se Trump izjasnio da nije kriv u zgradi američkog suda u Miamiju po optužnici od 37 tačaka koju je podigao Smith.

Optužnica tereti Trumpa da je "namjerno" zadržao 31 visoko povjerljiv dokument nacionalne sigurnosti i da je nastojao da ih sakrije kada su federalne vlasti zahtijevale da ih preda.

"Kao što sam rekao kada sam imenovao gospodina Smitha, učinio sam to zato što to naglašava posvećenost Ministarstva pravde i nezavisnosti i odgovornosti", rekao je Garland novinarima u Ministarstvu pravde na čijem je čelu.

"Gospodin Smith je iskusni tužilac u karijeri", rekao je Garland. "On je okupio grupu iskusnih i talentovanih tužilaca i agenata koji dijele njegovu posvećenost integritetu i vladavini zakona. Na sva pitanja o ovoj stvari morat će se odgovoriti njihovim podnescima na sudu."

Smith je u utorak sjedio iza svojih kolega tužilaca u sudnici, a nekoliko metara od Trumpa za stolom optuženog, ali oni ni na koji način nisu stupili u interakciju.

Trumpov advokat nazvao je svog klijenta "predsjednikom Trumpom", dok ga je sudija koji je vodio Trumpovu optužbu nazvao "bivšim predsjednikom", a tužilac ga je nazvao "optuženim".

Garlandova odbrana Smitha bila je prvi put da je javno komentirao otkako je federalna velika porota prošle sedmice optužila Trumpa. Bio je to prvi put da se bivši ili sadašnji američki predsjednik suočio s federalnom optužnicom.

Nije određen datum za suđenje, koje bi moglo doći u prvoj polovini 2024 ili čak nakon nacionalnih izbora u novembru 2024. godine.

Trumpa je također optužio državni tužilac u New Yorku, gdje je optužen za falsifikovanje evidencije u svom konglomeratu za nekretnine kako bi sakrio tajnu isplatu novca porno zvijezdi koja je tvrdila da je imala aferu s Trumpom 2006. godine. Isplata je izvršena neposredno uoči Trumpove uspješne predsjedničke kampanje 2016. godine.

Smith također istražuje Trumpovu ulogu u pokušaju da ispravi svoj poraz na izborima 2020. od predsjednika Joea Bidena i nerede koji su uslijedili od strane Trumpovih pristalica na američkom Capitolu 6. januaru 2021. Tužilac u južnoj državi Georgiji također istražuje Trumpove pokušaje preokrenu Bidenovu izbornu pobjedu u toj državi.

Trump je negirao sve optužbe, nazivajući ih "lovom na vještice" koji ima za cilj da ga spriječi da ponovo osvoji predsjedništvo. On daleko vodi nacionalne ankete republikanaca za predsjedničku nominaciju stranke 2024.

Kada je Trump prvi put otkrio da je optužen, neki republikanski poslanici i nekoliko Trumpovih republikanskih predsjedničkih protivnika optužili su Garlandovo Ministarstvo pravde da pravosudni sistem zemlje da cilja na Trumpa, ignorirajući navodne prekršaje koje su počinili demokratski političari. Neki od napada su se od tada nastavili.

Ali nakon što je u petak objavljena optužnica od 49 stranica i kritičari su je imali priliku pročitati, brojni republikanci zauzeli su nijansiraniji stav o optužbama protiv Trumpa, a neki i dalje napadaju tužilaštvo, ali odbijaju da brane Trumpa od konkretnih optužbi.

Mike Pence, Trumpov nekadašnji potpredsjednik koji se sada bori protiv njega za republikansku nominaciju, rekao je uredništvu Wall Street Journala: "Ovo su vrlo ozbiljne optužbe. I ne mogu braniti ono što se navodi. Ali predsjednik ima pravo na svoje dane na sudu, on ima pravo da iznese odbranu, a ja želim da zadržim presudu dok ne bude imao priliku da odgovori."

XS
SM
MD
LG