Linkovi

Ministar odbrane SAD u nenajavljenoj posjeti Iraku. Razlog su razgovori o američkim trupama


 A U.S. military convoy arrives near Dahuk, Iraqi, Monday, Oct. 21, 2019.
A U.S. military convoy arrives near Dahuk, Iraqi, Monday, Oct. 21, 2019.

Američki sekretar za odbranu Mark Esper stigao je u srijedu u Bagdad u nenajavljenu posjetu kako bi razgovarao sa iračkim zvaničnicima o dolasku trupa SAD koje su se povukle iz Sirije.

U zapadni Irak se prebacilo 700 ili više američkih vojnika, gdje je 5.000 pripadnika snaga SAD već raspoređeno. Esper je rekao da će dodatne snage pomoći odbrani Iraka i biti na raspolaganju za izvođenje antiterorističkih operacija protiv pobunjenika Islamske države u Siriji.

Ali, iračka vlada rekla je da američke trupe nemaju dozvolu da ostanu u zemlji.

Tokom posjete Saudijskoj Arabiji, američki šef odbrane rekao je da je "njihovo konačno odredište kod kuće", odnosno da će se vratiti nazad u Sjedinjene Države.

Defense Secretary Mark Esper talks with U.S. troops in front of an F-22 fighter jet deployed to Prince Sultan Air Base in Saudi Arabia, Tuesday, Oct. 22, 2019. (AP Photo/Lolita Baldor)
Defense Secretary Mark Esper talks with U.S. troops in front of an F-22 fighter jet deployed to Prince Sultan Air Base in Saudi Arabia, Tuesday, Oct. 22, 2019. (AP Photo/Lolita Baldor)

Iznenadna odluka predsjednika Donalda Trumpa da povuče gotovo sve američke snage iz sjeverne Sirije prije dvije nedjelje, dovela je do ofanzive turkskih snaga i sirijskih pobunjenika koje ta zemlja podržava protiv kurdskih milicija.

Ankara je objavila u utorak da je okončala tu ofanzivu, rekavši da su im SAD rekle da će su se svi kurdski borci povukli iz te oblasti, bezbjednosne zone. Turska se složila prošle nedjelje da uvede petodnevni prekid vatre nakon razgovora sa potpredsjednikom SAD Mikeom Penceom.

U međuvremenu, ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan postigli su sporazum u utorak o zajedničkim patrolama na sirijskoj granici.

Kurdski borci držaće se 30 kilometara podalje od čitave tursko-sirijske granice duge 440 kilometara i takođe će se povući iz gradova Manbiž i Tel Rifat.

Sirijski Kurdi borili su se zajedno sa američkim snagama protiv terorista Islamske države. Ali Turska smatra da su oni povezani sa kurdskim separatistima koji vode dugu borbu za autonomiju unutar Turske. Turska naziva Kurde teroristima.

Ljutiti Kurdi vikali su na američki konvoj i gađali ga trulim krompirima dok se on kretao ulicama Dujoka u oblasti Iračkog Kurdistana, na putu dalje ka Iraku.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG