Linkovi

Ministar odbrane SAD: Bez odluke o povlačenju vojnika iz Iraka


FILE - U.S. Defense Secretary Mark Esper speaks during a press briefing at Pentagon in Arlington, Virginia, Dec. 20, 2019.
FILE - U.S. Defense Secretary Mark Esper speaks during a press briefing at Pentagon in Arlington, Virginia, Dec. 20, 2019.

Ministar odbrane SAD Mark Esper izjavio je da Vašington nije donio odluku o povlačenju vojnika iz Iraka, pošto se pojavilo pismo američkog generala u kojem se nagovještava odlazak Amerikanaca iz te zemlje.

"Nije donijeta bilo kakva odluka o napuštanju Iraka. Niti ima odluke da odlazimo, niti smo poslali bilo kakve planove za povlačenje ili za pripremu povlačenja", rekao je Esper novinarima, u vrijeme veoma zategnutih odnosa SAD sa Iranom, prenosi AP.

Esper je kazao da ne zna ništa o pismu generala američke vojske u kojem se nagovještava da su u toku pripreme za povlačenje vojske iz Iraka, ali je naveo da ima izvjesnog pregrupisanja snaga SAD.

Šef Pentagona je dodao da SAD ostaju posvećene borbi protiv ekstremista Islamske države u Iraku i regionu.

Irački parlament je 5. januara zatražio od vlade da protjera iz zemlje snage međunarodne koalicije na čelu sa SAD.

Agencija France Press javila je u ponedeljak, 6. januara da je njen novinar vidio pismo generala Vilijama Silija, komandanta američkih snaga u Iraku, kojim SAD obavještavaju vojnu komandu Iraka o "repozicioniranju" koalicije antidžihadističkih snaga kako bi se "bezbjedno i efikasno povukle iz Iraka".

"Poštujemo vašu suverenu odluku kojom naređujete naš odlazak", piše u pismu čiju su autentičnost za AFP potvrdili jedan američki i jedan irački vojni zvaničnik.

Uz to, agencija AFP je kasno sinoć prenijela iz Vašingtona da je pismo američke vojne komande u Iraku, u kojem se Bagdad obavještava o premeštanju američkih snaga, vjerodostojno, ali da je "poslato greškom" i to preuranjeno.

To je u ponedeljak izjavio načelnik Generalštaba, general Mark Mili.

"To je bilo nepotpisano (pismo), nacrt" pisma, namijenjenog nekim iračkim vojnim komandantima, jer je posljednjih dana bilo povećanih pokreta američkih trupa u Iraku, rekao je general Mili novinarima.

"To je greška do koje je došlo bez loše namjere", rekao je general.

Tenzije širom Bliskog istoka znatno su povećane otkako su SAD u petak ubile iranskog generala Kasema Solejmanija, po mnogima drugog najmoćnijeg čoveka u Iranu. Napad je izveden bespilotnom letjelicom na bagdadskom aerodromu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG