Linkovi

Irački parlament pozvao strane trupe da napuste zemlju


ARHIVA - Predsjednik Skupštine Iraka Mohamed al-Halbusi (u sredini) (Foto: AP/Nabil al-Jurani)
ARHIVA - Predsjednik Skupštine Iraka Mohamed al-Halbusi (u sredini) (Foto: AP/Nabil al-Jurani)

Irački parlament usvojio je rezoluciju kojojm se traži da strane trupe napuste tu zemlju, usljed američkog vazdušnog napada u blizini bagdadskog aerodroma u kojem je prošle sedmice ubijen najviši vojni zvaničnik Irana Kasem Sulejmani.

U rezoluciji koja je usvojena u nedjelju navodi se da je iračka vlada "posvećena povlačenju svog zahtjeva za pomoć međunarodnoj koaliciji, koja se borila sa ekstremističkom grupom Islamska država, zbog okončanja vojnih operacija u Iraku i ostvarene pobjede", prenosi RSE.

Vlada premijera Adila Abdul-Mahdija "mora da radi na okončanju prisustva bilo kojih stranih vojnika na tlu Iraka i zabrani im da koriste iračku teritoriju, bilo da se radi o kopnu, vodi ili vazduhu, u bilo koje svrhe", dodaje se u rezoluciji.

Parlamentarne rezolucije su neobavezujuće za vladu, ali Abdul-Mahdi je prethodno tražio od parlamenta da preduzme hitne mjere i okonča prisustvo stranih trupa što je prije moguće.

"Uprkos unutrašnjim i spoljnim poteškoćama s kojim bi mogli da se suočimo, to je ono što je najbolje za Irak u principu i u praksi", rekao je zakonodavcima tokom govora.

U međuvremenu, predsjednik SAD Donald Trump rekao je da je Vašington identifikovao 52 lokacije u Iranu koje će biti pogođene “vrlo brzo i vrlo snažno” ukoliko Teheran izvrši udar na bilo koje američke ciljeve poslije ubistva Sulejmanija.

Iran, koji je u zvaničnoj žalosti za ubijenim liderom svojih moćnih snaga Kuds, odgovorio je na prijetnju optužujući SAD da su prekršile međunarodno pravo i kritikujući Trumpa zbog toga što je u moguće mete uključio lokacije koje predstavljaju kulturnu baštinu.

Američki državni sekretar Majk Pompeo kasnije je branio predsjednika Trumpa, rekavši na televiziji Ej Bi Si (ABC) da nema sumnje da "iransko rukovodstvo razumije Trumpova gledišta" i "jasno razumije poruku".

XS
SM
MD
LG