Linkovi

Mineapolis prvi američki grad koji je dozvolio ezan tokom cijelog dana


ARHIVA - Jusuf Abdule, direktor Islamske asocijacije Severne Amrike, moli se u islamskom centru u Mineapolisu 12. maja 2022. (Foto: AP/Jessie Wardarski)
ARHIVA - Jusuf Abdule, direktor Islamske asocijacije Severne Amrike, moli se u islamskom centru u Mineapolisu 12. maja 2022. (Foto: AP/Jessie Wardarski)

Mineapolis je postal prvi veliki grad u SAD koji je dozvolio da se islamski poziv na molitvu - ezan - čuje preko zvučnika džamija pet puta dnevno, tokom cijele godine.

Gradska supština Mineapolisa u četvrtak je jednoglasno odlučila da izmijeni gradski ukaz o buci, koji je sprječavao da se ezan pušta preko zvučnika u zoru i kasno uveče, u određeno doba godine, zbog restrikcija koje se odnose na buku, objavio je dnevnik Mineapolis Star Tribune. Glasanje je održano za vrijeme muslimanskog svetog mjeseca Ramazana.

“Ustav ne spava noću", izjavio je Džejlani Husein, izvršni direktor Savjeta za američko-islamske odnose u Minesoti, poslije glasanja u skupštini. On je ocijenio da odluka grada Mineapolisa pokazuje svijetu da "nacija zasnovana na slobodi religije ostvaruje svoja obećanja."

Populacija doseljenika iz Istočne Afrike u Mineapolisu je značajno porasla tokom 1990-ih i kasnije, a u gradu ima mnogo džamija. Troje od 13 članova gradske skupštine se izjašnjavaju kao muslimani. Odluka nije izazvala nikakvo organizovano protivljenje lokalne zajednice, a gradonačelnik Džejkob Frej treba da je potpiše naredne nedelje.

Žene na ulici pretežno somalijske četvrti u Mineapolisu, 12. maja 2022. (Foto: AP/Jessie Wardarski)
Žene na ulici pretežno somalijske četvrti u Mineapolisu, 12. maja 2022. (Foto: AP/Jessie Wardarski)

Mineapolis je postao grad svih religija - izjavio je imam Mohamed Dukuli iz džamije Masdžid An-Nur u Mineapolisu, koji je bio među nekoliko muslimanskih lidera koji su prisustvovali glasanju.

Prije tri godine, gradski zvaničnici su u saradnji sa džamijom Dar Al-Hidžra dozvolili da se ezan emituje napolju pet puta dnevno tokom Ramazana. Muslimani se mole kada izađe sunce, u podne, sredinom popodneva, tokom zalaska sunca i kada potpuno padne mrak. U Minesoti, zora nekad sviće pre 5:30, dok na najduži dan godine sunce zađe posle 9 sati uveče.

Grad je prošle godine dozvolio da se poziv na molitvu emituje tokom cijele godine, ali samo između 7 ujutru i 10 uveče - što je obično isključivalo ranu jutarnju molitvu, a ponekad i večernju.

Na nedavnom javnom pretresu, hrišćanski i jevrejski lideri podržali su produženje sati za ezan.

Članica gradske skupštihne Lisa Gudman, koja je u četvrtak obilježila posljednji dan Pesaha, izjavila je da jevrejski poziv na molitvu - koji se obično upućuje usmeno, a ne preko razglasa - nije podložan pravnim ograničenjima. Neki komentatori primjećuju da crkvena zvona redovno zvone za hrišćane.

To je nešto sa čim sam odrastao, ali ne i moja djeca", izjavio je član gradske skupštine Džamal Osman, dodajući da poziv na molitvu sa lokalnih džamija u njemu izaziva osjećanje radosti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG