Linkovi

Sekretarijat za pravosuđe: Istraga smrti George Floyda najviši prioritet


Jedna od učesnica protesta zbog smrti Džordža Flojda u Mineapolisu (Foto: REUTERS/Eric Miller)
Jedna od učesnica protesta zbog smrti Džordža Flojda u Mineapolisu (Foto: REUTERS/Eric Miller)

Američki Sekretarijat za pravosuđe označio je najvišim prioritetom istragu o umiješanosti policije u smrt Džordža Flojda.

“Iskusni tužioci i istražioci Federalnog biroa za istraživanja (FBI) bave se slučajem u kome se utvrđuje da li su policajci narušili federalne zakone”, navodi se u saopštenju Sekretarijata dva dana nakon masovnih protesta zbog smrti nenaoružanog Afroamerikanca u gradu Mineapolisu u državi Minesota.

Istragu tog slučaja vode Kancelarija državnog tužioca okruga Minesota, Odeljenje ljudskih prava Sekretarijata za pravosuđe i Policija Mineapolisa.

Flojd je preminuo u ponedeljak – tokom policijskog privođenja. Slučaj je privukao pažnju javnosti, pošto su očevici snimili i na društvenim mrežama objavili video snimak intervencije, koji prikazuje policajca - bijelca - kako kleči osumnjičenom muškarcu - crncu - na vratu, dok ga ovaj upozorava da ne može da diše.

Posljednja dva dana u Mineapolisu se održavaju masovni građanski protesti zbog smrti Džordža Flojda i sumnji da je uzrokovana policijskom brutalnošću.

U sinoćnjim prosvjedima , koji su se oteli kontroli, je jedna osoba smrtno stradala, a policija kaže da je osumnjičenik za ovo ubojstvo već u pritvoru.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG