Linkovi

Milijarder i medijski mogul Michael Bloomberg razmatra ulazak u trku demokrata


Bivši gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg
Bivši gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg

Još jedan demokrata mogao bi da se uskoro priključi trci 2020. za Bijelu kuću.

Očekuje se da će bivši gradonačelnik New Yorka, milijarder i medijski mogul Michael Bloomberg popuniti forulare za učešće u preliminarnim izborima demokrata u Alabami, državi koja ima rani rok za isticanje kandidature.

Bloomberg još nije donio konačnu odluku, ali njegovi saradnici kažu da je "sve više zabrinut" da sadašnji glavni kandidati demokrata "nisu dobro pozicionirani" da bi pobijedili predsjednika SAD sljedećeg novembra.

"Ukoliko se Mike kandiduje, to će demokratama omogućiti novi izbor, izgrađen na jedinstvnom učinku vođenja najvećeg američkog grada, izgradnji biznisa od nule i preuzimanju nekih od najvećih američkih izazova - kao filantrop sa velikim uticajem", rekao je portparol Bloomberga Howard Wolfson.

Bloomberg je bivši republikanac koji je postao nezavisan i koji je podržao demokratsku kandidatkinju na izborima 2016. Hillary Clinton. Bio je gradonačelnik New Yorka od 2002. do 2013. godine i poznaje svog kolegu iz New Yorka, Donalda Trumpa, koga Bloomberg smatra "opasnim demagogom" koji preuveličava svoj poslovni uspjeh.

Bloomberg je na čelu carstva finansijskih usluga i u vlasništvu ima televizijske i radio mreže i časopise koji se fokusiraju na finansijske savjete.

Ukoliko uđe u trku, vjerovatno će se pridružiti strani demokrata kao umjerenjak.

Od četiri vodeća kandidata demokrata, Bernie Sanders i Elizabeth Warren slove za liberano-naprednu opciju, po američkim političkim mjerilima, dok su Joe Biden i Pete Buttigieg​ više u centru.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG