Linkovi

Trumpove tri godine: Podrška baze i dalje snažna, opoziv - prijetnja ili ne?


Donald Trump
Donald Trump

U petak, 8. novembra je treća godišnjica izbora Donalda Trumpa za 45. predsjednika Sjedinjenih Država.

Tri godine poslije neočekivane pobjede na izborima 2016. godine, Trump i dalje ima snažnu podršku svoje baze, ali se suočava i sa do sada najozbiljnijom prijetnjom po svoj predsjednički mandat - istragom o opozivu koju vode demokrate u Kongresu.

Donald Trump je pobjedom na predsjedničkim izborima prije tri godine šokirao svijet.

“Svim republikancima, demokratama i nezavisnim biračima širom zemlje poručujem da je vrijeme da se ujedinimo”, rekao je tada Trump, ali pozivi na jedinstvo su odavno prestali, a zamjenile su ih rečenice poput ovih: "Što je Amerika uspješnija, to lude demokrate postaju sve bjesnije i ispunjene mržnjom”.

Trump sada računa na lojalnu bazu pristalica da bi spriječio opoziv, a zatim i da bi ponovo pobijedio na izborima naredne godine.

“Ulog u ovoj borbi je opstanak same američke demokratije. Nemojte da se zavaravate. To je ono što oni žele. Uništavaju ovu zemlju, ali mi nikada nećemo dozvoliti da se to dogodi”.

U fokusu istrage o opozivu, koju vodi Predstavnički dom, nalaze se Trumpovi navodni napori da izvrši pritisak na Ukrajinu da istraži njegovog političkog rivala Joe Bidena. Bivši potpredsjednik SAD i jedan od favorita za osvajanje predsjedničke nominacije Demokratske stranke oštro kritikuje američkog lidera u svojoj kampanji. ​

“On govori o tome da će biti građanskog rata. On je poremećen. Brinem šta će uraditi. Ne zbog mene ili moje porodice, već šta će uraditi tokom naredne godine mandata”.

Istraga o opozivu, kao i mnoga pitanja tokom Trampovog mandata, izaziva duboke stranačke podjele, kaže analitičar John Fortier.

“Demokrate vjeruju da je predsjednik uradio nešto pogrešno. Planiraju da iznesu dokaze i nadaju se da će se javnost okrenuti protiv presjednika i da će to omogućiti njegovu smjenu. Republikanci se pozivaju na presedane iz prošlosti i poručuju da bi istraga mogla da ima negativne posljedice po demokrate, ili očekuju da se situacija barem neće dodatno pogoršati”.

Prema anketama, Trumpa podržava nešto više od 40 odsto Amerikanaca, što je istorijski nizak procenat za aktuelnog predsjednika, koji istovremeno pokušava da spriječi opoziv, i da bude ponovo izabran naredne godine. Međutim, potcjenjivanje podrške koju Trump ima u svojoj političkoj bazi je opasno, smatra republikanski strateg John Feehery.

“Da li eksperti u Washingtonu griješe kada je riječ o Trumpu? Apsolutno. Ne znaju koliko je on zaista popularan na suštinskom nivou. Između ostalog ga podržavaju zato što ispunjava obećanja i zato što je podstakao ekonomski rast”.

Čak i ako demokrate u Predstavničkom domu donesu odluku o opozivu, Trump će vjerovatno biti oslobođen krivice na suđenju u Senatu, koji kontrolišu republikanci, kaže analitičar William Galston.

“Od početka rasprave o opozivu, prije više od godinu dana, vjerujem da demokrate mogu da sklone Trumpa iz Bijele kuće samo na izborima 2020. godine. I ništa što sam vidio do sada neće promijeniti taj stav”.

Treću godinu haotičnog Trumpovog mandata, Amerikaci se pripremaju za stranačku borbu u vezi sa opozivom, ali i za možda najneizvjesnije izbore u skorijoj američkoj istoriji.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG