Linkovi

Migranti provode Božić na putu prema američkoj granici


Migranti učestvuju u karavanu prema granici sa Sjedinjenim Državama, Meksiko, 24. decembar 2023.
Migranti učestvuju u karavanu prema granici sa Sjedinjenim Državama, Meksiko, 24. decembar 2023.

Hiljade migranata stiglo je u nedjelju u gradić Alvaro Obregon na jugu Meksika kako bi proveli Badnje veče na javnom trgu bez skloništa prije nego pokreta na sjever kako bi prepješačili zemlju i stigli do granice sa Sjedinjenim Državama.

U nedjelju je grupa migranata uglavnom iz Centralne Amerike i Kariba prepješačila 15 kilometara od grada Tapachule na južnoj granici kako bi stigla do Alvara Obregona, s planovima da ponovo krenu oko 4 sata ujutro sljedećeg dana.

Aktivista za prava migranata Luis Garcia Villagran rekao je da migranti ne smiju postati političko oružje za pregovaranje na predstojećim predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Državama, kamo su se migranti uputili.

"Nećemo biti zaustavljeni, nastavićemo da hodamo", rekao je.

Lokalne vlasti procjenjuju da je veličina karavana u prosjeku oko 8.000 ljudi dnevno. Svjedok Reutersa koji je putovao s grupom rekao je da je većina migranata bila iz Centralne i Južne Amerike, ali i sa Kariba.

Haićanski migrant Ysguel Jean, koji je nosio bijeli krst s natpisom "Hrist" naslikan crvenim slovima, rekao je da je napustio svoju domovinu zbog kriminala i korupcije, te zato što želi da prehrani svoje dvije kćeri.

"Tri mjeseca u Tapachuli pokušavam dobiti papire, a još uvijek nemam ništa", rekao je. "Umoran sam od čekanja u Tapachuli, gladan i nesposoban da zaradim za život."

Kao i drugi, rekao je da želi doći do Sjedinjenih Država.

Tokom 2018. i 2019. godine, veliki karavani, uglavnom sastavljeni od Centralnoamerikanaca, prešli su Meksiko kako bi stigli do Sjedinjenih Država.

Prošle godine rekordan broj migranata pokušao je ilegalno preći granicu SAD-Meksika.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG