Linkovi

Silovanja migranata na granici s Meksikom dok čekaju ulazak u SAD


Migranti Meksiko
Migranti Meksiko

Suočena sa rekordnim ilegalnim prelaskom granice, administracija američkog predsjednika Bidena u svibnju je prešla na novi sistem koji je zahtijevao od migranata da osiguraju termin - putem aplikacije - kako bi se predstavili na legalnom graničnom prijelazu za ulazak u Sjedinjene Države.

Kada su Karolinini otmičari stigli u zoru da je izvuku iz skrovišta u meksičkom pograničnom gradu Reynosa krajem maja, mislila je da će je natjerati da ponovo pozove svoju porodicu u Venecuelu kako bi ih molila da plate otkupninu od 2.000 dolara.

Umjesto toga, jedan od muškaraca ju je gurnuo u pokvareni autobus parkiran ispred i silovao, rekla je Reutersu. "To je najtužnija, najstrašnija stvar koja se može dogoditi osobi", rekla je Carolina.

Zastupnik migranata koji je pomagao Karolini nakon otmice, koji je razgovarao s Reutersom pod uvjetom da ostane anoniman zbog sigurnosnih razloga, potvrdio je sve detalje njene priče.

Napad se dogodio usljed porasta seksualnog nasilja nad migrantima u pograničnim gradovima Reynosa i Matamoros, oba glavna tranzitna ruta za imigrante koji žele ući u SAD, prema podacima meksičke vlade i humanitarnih grupa, kao i intervjuima sa osam preživjelih seksualnih napada i više od desetak lokalnih humanitarnih radnika.

"Nehuman način na koji krijumčari zlostavljaju, iznuđuju i vrše nasilje nad migrantima radi profita je zločinački i moralno za osudu", rekao je glasnogovornik američkog Ministarstva domovinske sigurnosti (DHS) Luis Miranda odgovarajući na pitanja o porastu prijavljenih silovanja.

Kriminalne istrage o silovanju stranih državljana, isključujući Amerikanke, bile su najveće zabilježene u ova dva grada ove godine, prema državnim podacima od 2014. do 2023. do kojih je Reuters došao putem zahtjeva za slobodu informacija.

Američki State Department smatra Tamaulipas, gdje se nalaze dva grada, najopasnijom državom duž američko-meksičke granice.

Migranti nastavljaju da pristižu na američko-meksičku granicu preko rijeke Rio Grande, što se vidi iz Piedras Negrasa
Migranti nastavljaju da pristižu na američko-meksičku granicu preko rijeke Rio Grande, što se vidi iz Piedras Negrasa

'PROCES MUČENJA'

Suočena sa rekordnim ilegalnim prelaskom granice, administracija američkog predsjednika Joea Bidena u svibnju je prešla na novi sistem koji je zahtijevao od migranata da osiguraju termin - putem aplikacije poznate kao CBP One - kako bi se predstavili na legalnom graničnom prijelazu za ulazak u Sjedinjene Države.

Devet stručnjaka, uključujući advokate, medicinske stručnjake i humanitarne radnike, reklo je za Reuters da je novi sistem imao neželjene posljedice u dva grada, doprinoseći porastu nasilja.

Visok rizik od otmice i seksualnog napada u Reynosi i Matamorosu jedan je od faktora koji guraju migrante da ilegalno pređu, izjavila su četiri advokata. U septembru su povećani prijelazi širom granice.

Bidenovi zvaničnici kažu da je nova politika CBP-a humanija jer smanjuje potrebu da migranti plaćaju krijumčarima i kriminalnim grupama da ih ilegalno prevezu preko granice.

Stručnjaci su rekli da mnogi tražitelji azila više ne plaćaju krijumčarima da ih prebace preko granice - umjesto toga sami putuju prema granici, nadajući se da će zakazati termin putem aplikacije.

Ali kriminalne grupe i dalje traže od ovih migranata da plate za ulazak na njihovu teritoriju, kažu stručnjaci.

"Silovanje je dio procesa mučenja kako bi se dobio novac", rekla je Bertha Bermúdez Tapia, sociologinja sa Državnog univerziteta New Mexico koja istražuje utjecaje Bidenove politike na migrante u Tamaulipasu.

Zaljevski kartel i Sjeveroistočni kartel su aktivni u regiji i otimaju migrante radi otkupnine, posebno one koji stignu bez zaštite krijumčara, prema sigurnosnim analitičarima. Reuters nije mogao kontaktirati te dvije grupe.

Neki migranti također provode više vremena u opasnoj regiji, čekajući da zakažu termin u aplikaciji. Desetine hiljada ljudi dnevno se takmiče za 1.450 mjesta, prema američkoj carinskoj i graničnoj zaštiti (CBP).

Visoki zvaničnik CBP-a sa sjedištem u Washingtonu rekao je da je CBP uznemiren izvještajima o seksualno zlostavljanim migrantima u dva grada.

"To je apsolutno nešto zbog čega smo zabrinuti", rekao je zvaničnik, koji je zatražio anonimnost kao uslov za intervju.

Američke vlasti su privremeno suspendovale sastanke CBP One u junu u drugom pograničnom gradu Tamaulipasa, Nuevo Laredu, zbog "zabrinutosti za iznudu i otmicu", rekao je zvaničnik.

Međutim, Miranda, glasnogovornica DHS-a, rekla je da politika administracije čini nepotrebnim čekanje na granici jer migranti mogu zakazati termin iz drugih dijelova centralnog i sjevernog Meksika.

Više od 250.000 migranata zakazalo je sastanke u aplikaciji CBP One, a preko 200.000 Kubanaca, Haićana, Nikaragvanaca i Venecuelanaca ušlo je u Sjedinjene Države avionom u okviru posebnog Bidenovog humanitarnog programa, prema statistikama CBP-a.

Migranti uskaču u teretni voz na sjeveru u Irapuatu, Meksiko, subota, 23. septembra 2023. (AP Photo/Marco Ugarte)
Migranti uskaču u teretni voz na sjeveru u Irapuatu, Meksiko, subota, 23. septembra 2023. (AP Photo/Marco Ugarte)

'UZMI JE'

Karolina je rekla da je u Reynosu stigla u noći 26. maja komercijalnim autobusom sa svojim 13-godišnjim sinom. Muškarci su počeli da ih prate čim su stigli na autobusku stanicu, rekla je.

„Rekli su da ne možemo biti tamo bez njihove dozvole“, rekla je ona govoreći iz Čikaga.

Američki State Department upozorava da kriminalne grupe u Tamaulipasu ciljaju autobuse koji "često voze putnike i traže otkupninu".

Muškarci su odveli Karolinu u kuću gdje su ona i drugi migranti bili silovani.

Ona je rekla da je oslobođena nakon što su članovi porodice platili 3.100 dolara otkupnine. Reuters nije bio u mogućnosti da nezavisno provjeri uplatu. Napad nije prijavila policiji, rekavši da ne vidi smisao.

Jedna žena iz Ekvadora rekla je da su njeni otmičari, dok su bili zatočeni u Reynosi, više puta dozvoljavali dileru droge da je siluje u zamjenu za njegove isporuke bijelog praha, za koji je sumnjala da je kokain.

Jedne noći stegla je svoju figuricu djeteta Krista, prošla na prstima pored svojih zaspalih otmičara i pobjegla kroz prozor. "Još uvijek imam noćne more", rekla je, govoreći iz New Jerseya u avgustu.

Reuters zadržava puna imena preživjelih na njihov zahtjev. Kako bi potvrdio njihove izvještaje, Reuters je pregledao medicinske i psihološke izvještaje; krivične prijave i pravne izjave; finansijske evidencije, fotografije i video zapise koje su dostavili preživjeli, advokati i advokati.

Državno odvjetništvo je u prvoj polovini 2023. godine otvorilo sedam istraga o silovanju stranih žena. Samo u junu su otvorene četiri.

Samo je jedan od osam preživjelih koje je Reuters intervjuirao prijavio napad vlastima: žena iz Hondurasa koja je rekla da je silovana u migrantskom kampu u Matamorosu krajem maja. Niko nije uhapšen, saopštile su vlasti.

Olivia Lemus, šef Tamaulipasove komisije za ljudska prava, rekla je da zvanični podaci predstavljaju dio slučajeva. "Migranti se boje podnijeti prijave", rekla je Lemus. "Činjenica da nema više prijava ne znači da se ovaj zločin ne dešava."

Meksička nacionalna agencija za migracije, Tamaulipasova sigurnosna agencija i meksičko ministarstvo vanjskih poslova nisu odgovorili na pitanja o seksualnom nasilju nad migrantima.

Huan Rodriguez, šef agencije za migrantske usluge Tamaulipas, rekao je da je agencija "pažljiva" prema tom pitanju.

"Nažalost, ponekad se stvari dešavaju. Ne možemo to poreći."

Venecuelanski migrant rekao je da ga je kartel kidnapovao u maju u Reynosi dok je putovao do granice na potvrđeni termin za CBP One. Nije mogao prikupiti cijelih 800 dolara otkupnine, pa je bio primoran da radi dva mjeseca kako bi isplatio preostalih 200 dolara, rekao je.

Dvojica drugih migranata koji su rekli da su držani u kući u istom periodu potvrdili su da je muškarac bio prisiljen da radi protiv svoje volje i da su čuli da su migrantkinje silovane.

U noćima kada je Venecuelanac imao zadatak da čuva stražu nad ostalim migrantima, rekao je da je gledao kako članovi kartela traže od čovjeka zaduženog za kuću dozvolu da siluju žene po svom izboru.

Rekao je da je odgovor uvijek bio isti: "Uzmi je."

XS
SM
MD
LG