Linkovi

Istraga u Hrvatskoj nakon snimaka udaranja migranata i tjeranja prema BiH, suspendovana tri policajca


Detalj sa snimka premlaćivanja migranata u Hrvatskoj na granici sa BiH.
Detalj sa snimka premlaćivanja migranata u Hrvatskoj na granici sa BiH.

Istraga udaranja migranata u Hrvatskoj na granici sa BiH svela se na odgovornost trojice hrvatskih policajaca koji se nalaze na video snimku kojeg su objavili evropski mediji. Policajci su bili bez uniforme i sa fantomkama preko glave u sklopu radnog vremena, kažu u policiji.

Istraga posebnog stručnog tima hrvatske policije utvrdila je da su muškarci s fantomkama, koji na snimci objavljenoj u srijedu palicama tjeraju migrante iz Hrvatske nazad u Bosnu i Hercegovinu, hrvatski policajci, pripadnici interventne policije.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina poručio je na konferenciji za novinare da su u petak trojica interventnih policajaca udaljena s dužnosti, te će protiv njih biti pokrenut disciplinski postupak. On je novinarima rekao da policajci nisu imali nikakvo naređenje za nasilje.

„Ne postoje nikakve specijalne naredbe, zapovjedi od ne znam koga iz sustava”, rekao je.

Milina je, takođe, istakao da su suspendovani policajci postupali unutar radnog vremena, te da će se u postupku utvrditi zašto nisu nosili propisane uniforme.

U posljednje tri godine, otkad se priča o policijskoj brutalnosti na evropskim granicama, prvi put je dokazano da je riječ o policajcima na dužnosti.

U video snimku, koji je u srijedu objavila ekipa RTL-ove emisije „Potjera“, vide se muškarci sa fantomkama na glavi kako s palicama u rukama tuku migrante i nasilno ih usmjeravaju s teritorije Hrvatske prema Bosni i Hercegovini.

Na snimku se jasno čuje kako viču na migrante: „Go to Bosnia!”

Snimci su rezultat višemjesečnog istraživačkog novinarskog rada u kojem je RTL-ova ekipa učestvovala zajedno s kolegama iz istraživačke novinarske mreže Lighthouse Reports iz Holandije, švajcarskog SRF Rundschaua, njemačkog ARD Studia Beč, ARD Monitora, francuskog Liberationa, holandskog Pointera, Novosti i der Spiegela.

Kako se navodi u tekstu objavljenom na RTL-u, Istraživački novinari Klaas van Dijken i Lamia Šabić kamerom su zabilježili ovaj događaj nedaleko od mjesta Šturlić na bosanskohercegovačkoj strani.

„Kad smo ušli na područje tzv. zelene granice, kod rijeke Korane, nedaleko mjesta Šturlić u BiH, morali smo puzati kroz žbunje i onda smo čuli automobil kako se vozi s druge strane, po makadamu s hrvatske strane granice. Vozilo se zaustavilo, otvorili su kombi, pretpostavljam, jer ga nismo mogli vidjeti, ali smo mogli čuti udarce i krikove ljudi, bilo je očito da je u tijeku premlaćivanje. Zatim, oko 20 metara od nas, kroz grmlje smo ugledali četiri osobe s maskama kako udarajući tjeraju ljude u rijeku dubine do prsa. Silom u Koranu i nazad u Bosnu”, ispričao je Klaas van Dijken.

U tekstu koji je objavio „Spiegel” u prvi plan stavljena je „misteriozna vojska koja batinama tjera izbjeglice iz Evropske unije”. Kako navode u ilegalnim vraćanjima migranata učestvuju pripadnici hrvatske interventne policije i grčke elitne jedinice, pri čemu učesnici takvih akcija skrivaju svoj identitet tako što na uniformama nemaju nikakvih policijskih oznaka i preko glave nose fantomke.

I austrijski „Standard” prenosi, pozivajući se na „Spiegel”, da „u ilegalnim vraćanjima migranata iz EU-a očito učestvuju grčke i hrvatske specijalne jedinice”, te da je Evropska unija zbog toga u avgustu uskratila financijsku podršku grčkoj obalnoj straži.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u četvrtak da je već pokrenuta istraga kako bi se utvrdilo što se dogodilo.

„Stručni tim danas je već na terenu i ima zadaću utvrditi što se dogodilo, tko je u tome sudjelovao i gdje se dogodilo”, rekao je Božinović novinarima.

Hrvatsko premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak da očekuje opširno ispitivanje slučaja i izvještaj od svih nadležnih službi.

„Sinoć sam odmah nazvao ministra Božinovića da se poduzmu sve mjere u okviru Ministarstva i policije i napravi opširno ispitivanje da vidimo o čemu se tu radi kako bismo mogli donositi odluke, jer Hrvatska kao uređena država poštuje i svoje zakone i međunarodne propise i ne želimo imati bilo kakva postupanja koja bi mogla imati veze s državom, a koje nisu u skladu s našim pravnim poretkom”, rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Reagovala je i Evropska komisija.

„Videosnimci i izvještaji o nasilnim vraćanjima na vanjskim granicama koji su objavljeni vrlo su zabrinjavajući. Nasilje i loše postupanje prema migrantima, tražiteljima azila i izbjeglicama neprihvatljivi su, te se mora provesti istraga”, izjavio je portparol Komisije Adalbert Jahnz, nakon što su u srijedu objavljeni izvještaji o nasilju prema migrantima.

Novinarsko istraživanje sprovođeno u Rumuniji i Grčkoj, kako se navodi, upućuje na zaključak da se slična praksa kao i u Hrvatskoj provodi i na ostalim evropskim granicama.

Migranti u BiH

Prema podacima Ministarstva sigurnosti BiH i Međunarodne organizacije za Migracije (IOM) tokom 2021. godine zabilježen je značajan pad migranata koji su ušli u Bosnu i Hercegovinu.

U periodu od 2018. do 2021. godine u BiH je registrovano 75.000 migranata, dok je od početka ove godine Granična policija Bosne i Hercegovine i Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine zabilježila nešto manje od 8.000 nezakonitih migranata.

Migrant iz Afganistana pronašao je privremeni dom u Sarajevu, 8. septembar 2021.
Migrant iz Afganistana pronašao je privremeni dom u Sarajevu, 8. septembar 2021.

U izvještaju Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine navodi se i da je za oko 50 posto smanjen broj migranata koji su se nalazili u privremenim prihvatnim centrima.

Iz IOM-a su nedavno izjavili da je BiH spremna za prijem izbjeglica iz Afganistana, ukoliko bude bilo takvih zahtijeva.

„U Bosni i Hercegovini ima dovoljno smještajnih kapaciteta za eventualni priliv i smještaj izbjeglica iz Afganistana. Ruta njihovog kretanja zavisit će od zemalja u okruženju”, rekla je u nedavnom intervjuu za Glas Amerike šefica misije Međunarodne organizacije za migracije u BiH Laura Lungarotti.

Za rutu kroz BiH migranti su se od 2018. godine odlučivali jer je bilo teže kretati se prema sjeveru i prelazati granicu Srbije i Mađarske, na prvom mjestu zbog snažne antimigrantske kampanje mađarskog premijera Viktora Orbana.

Ruta prema zapadu, preko Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, odakle pokušavaju preći u Hrvatsku i dalje otići prema zapadnoj Evropi, činila se kao sigurnija varijanta.

Međutim, od samog početka brojne domaće i međunarodne organizacije izvještavaju o nasilju na bosanskohercegovačkoj-hrvatskoj granici.

Najčešće se navodi fizičko zlostavljanje migranata od strane hrvatske policije, zatim oduzimanje novca, mobilnih telefona, te nasilna deportacija u Bosnu i Hercegovinu. Neki slučajevi ukazivali su čak i na moguća seksulana zlostavljanja.

Hrvatska policija je do sada negirala sve optužbe.

XS
SM
MD
LG