Linkovi

Svjetski lideri nastoje odgonetnuti šta će značiti ishod američkih kongresnih izbora


Svjetski lideri reagiraju na američke kongresne izbore, dok američki partneri i rivali nastoje odgonetnuti šta bi nova većina demokratske stranke u Zastupničkom domu mogla značiti za agendu vanjske politike Donalda Trumpa u ostatku njegovog mandata.

Demokrate nazivaju svoju pobjedu u Zastupničkom domu novim danom u Americi. Ali da li je to u isto vrijeme i nova zora za američku vanjsku politiku? Vjerovatno ne, kaže analitičar Peter Trubowitz.

Glavna igra sada za Donalda Trumpa je u polju vanjske politike, gdje ima umnogome neograničene ovlasti i prostor za manevrisanje nego je to slučaj sa unutrašnjom politikom. Stoga bih od njega očekivao da uveliko pojača napore po pitanju trgovine sa Kinom, po pitanju Irana, i granice sa Meksikom, kaže Trubowitz.

On dodaje da bi demokrate mogle ponuditi podršku za Trumpov stav prema Kini. Washington je nametnuo tarife na uvoz vrijedan 250 milijardi dolara, optuživši Peking za nepravednu trgovinsku praksu. Kineski zvaničnici su odbili komentirati rezultate američkih izbora. Evropa također strahuje od američkih tarifa na svoje ključne izvozne proizvode, među kojim su i automobili. Njemački ministar vanjskih poslova je rekao da izborni rezultat vjerovatno neće ublažiti napetosti.

Sa ove strane Atlantika moramo pronaći odgovor na američki moto Amerika na prvom mjestu, koji po meni može samo biti Ujedinjena Evropa, kaže Heiko Maas.

U Moskvi, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina je rekao da se odnosi sa Sjedinjenim državama neće promijeniti, jer bi bilo teško učiniti ih još gorim.

Američka politika prema Srednjem istoku se najvjerovatnije neće radikalno promijeniti, kažu analitičari.

Kada je u pitanju prodaja oružja Saudijskoj arabiji i Srednjem istoku, možda ćemo čuti neke glasove i možda će doći do poziva za okončanje rata u Jemenu, kaže Kamel Wazne.

Izrael je pozvao Donalda Trumpa da pogura svoj mirovni plan, čiji je dio i premještanje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem. Palestinski zvaničnici su naravno pozvali na promjenu.

Demokrate u Sjedinjenim državama su bliže poziciji koja bi na kraju mogla voditi ka mirovnom procesu, kaže Nabil Shaath.

Došlo je do globalnih pohvala za rekordan broj žena izabranih u kongres, među njima je i demokrata Rashida Tlaib, kćerka palestinskih imigranata. Njen ujak je dao izjavu iz svog doma na Zapadnoj obali.

Sav region je ponosan na Rashidu zbog njene pobjede, kao prve arapsko palestinske muslimanke koja je došla do te pozicije, kaže Bassam Tlaib.

Svjetski lideri će se sada pitati šta slijedi, kaže Trubowitz.

Da li će čekati da Donald Trump ode. Drugim riječima, da li da se nadaju dodatnom vremenu u naredne dvije godine, i to će biti kalkulacije u Teheranu, Pekingu, a možda i u nekim evropskim prijestonicama, kaže Trubowitz.

I taj proračun će biti teško riješiti, u trenucima dok se na američku politiku gleda kao na uveliko nepostojanu.

XS
SM
MD
LG