Linkovi

Mektić: Nema izmiještanja migranata u Biru i Miral


Migrantski kamp Bira, Bihać (Foto IOM)
Migrantski kamp Bira, Bihać (Foto IOM)

Dragan Mektić, ministar siguronosti Bosne i Hercegovine izjavio je za Radio Slobodna Evropa da su netačne informacije da će narednih dana doći do izmještanja dijela migranata u prihvatne centre „BIRA“ u Bihaću i „Miral“ u Velikoj Kladuši“.

Kako je rekao, u tim prihvatnim centrima nema kapaciteta za takvu aktivnost, ali da je prioritet ministarstva da se što prije ovaj kamp zatvori.

„Radimo na tome da uspostavimo još dva prihvatna centra van Unsko-sanskog kantona i migrate iz tog kampa izmjestimo u njih. Naš je prioritet da što prije zatvorimo kamp 'Vučjak' i da te migrate prebacimo u ta dva nova kampa. U naredna dva do tri dana stvoriće se dodatni kapaciteti unutar postojećih prihvatnih centara u Sarajevu i dio migranata iz kampa 'Vučjak' će tamo biti prebačen“, kazao je ministar Mektić.

Mektić je potvrdio da kampovi „BIRA“ u Bihaću i „Miral“ u Velikoj Kladuši moraju ostati u funkciji i nakon 15. novembra, jer trenutno nema drugog načina zbrinjavanja migrata iz tih kampova.

„Bez obzira što imamo novac, nemamo saglasnost lokalnih zajednica u Unsko-sanskom kanton, niti nam nude adekvatne lokacije i otvaranje novih kampova u ovom kantonu“, ističe Mektić, naglašavajući da Operativna grupa za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migranstkom krizom u Unsko-sanskom kantonu nije mogla niti smjela donijeti odluku kojom se ne dozvoljava vlasnicima ovih objekata produženje Ugovora sa Međunarodnom organizacijom za migracije.

Istovremeno, reagujući na natpise pojedinih portala o izmještanju migranata iz kampa „Vučjak“ u Prihvatni centar „BIRA“, bihaćki gradonačelnik Šuret Fazlić je u petark rekao da do zatvaranja kampa „Vučjak“, bez obzira na zahtjev Evropske komisije, neće doći dok se ne pronađe prihvatni centar van Unsko-sanskog kantona u koji će migrati biti izmješteni, odnosno da ne dolazi u obzir da to bude prihvatni kamp „BIRA“ u Bihaću.

„Mi radimo i dajemo sve od sebe da se počne cjelovito upravljati migrantskom krizom. Evo, Gradsko vijeće dalo je saglasnost za uspostavu Prihvatnog centra na lokaciji „Lipa“ i sada je na Ministarstvu sigurnosti da odluči o toj lokaciji“, kazao je Fazlić.

Gradsko vijeće Bihaća je u srijedu na vanrednoj sjednici dalo saglasnost za lokaciju „Lipa“ koju je bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić predložio za formiranje prihvatnog kampa za smještaj izbjeglica i migranata.

Radi se o zemljištu u istoimenom naselju udaljenom oko 20 kilometara od centra Bihaća i to je, kako je kazao gradonačelnik Šuhret Fazlić, jedina lokacija van urbanog područja u vlasništvu Grada koja može poslužiti za ovu namjenu.

Ovaj prijedlog zvanično će biti proslijeđen Ministarstvu sigurnosti BiH i predstavnicima Evropske komisije koji će donijeti konačnu odluku hoće li na ovoj lokaciji i biti formiran Prihvatni migracioni centar.

Podsjetimo, gradonačelnik Bihaća već je ranije ovu lokaciju predlagao predstavnicima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i UNHCR-a koji su je nakon obilaska ocijenili neprihvatljivom zbog nepostojanja objekata i udaljenosti neophodnih servisa (bolnice, policije i slično).

Ranije je iz Unsko-sanskog kantona od strane Operativne grupe za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom u USK predloženo „Medeno Polje“ kod Bosanskog Petrovca kao lokacija za uspostavu Prihvatnog centra za USK.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG