Linkovi

Top priča BiH

Međusobne optužbe Državnog tužilaštva i Suda bez iznošenja detalja o uočenim nepravilnostima

The Court of Bosnia and Herzegovina

Nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopštilo da će zatražiti stav Visokog sudskog i tužilačkog vijeća povodom akta i zaključaka Suda BiH i optužilo ovu instituciju da je dopis dostavilo samo pojedinim rukovodiocima u Tužilaštvu, iz Državnog suda su optužili Tužilaštvo da dezavuiše javnost i da se akt odnosi na uočene nepravilnosti u praksi sa ciljem vraćanja postupanja Tužilaštva u zakonite okvire.

Dok niti jedna niti druga institucija nisu navele detalje o kakvim mogućim nepravilnostima se radi, pravni stručnjaci smatraju ovakvu komunikaciju dvije državne pravosudne institucije neprimjernom, izvještava BIRN BiH.

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić, kako je saopšteno iz ove institucije, održala je Prošireni kolegij glavnog tužioca i šefova tužilačkih odsjeka povodom zaključaka iz Suda BiH, koji su dostavljeni samo pojedinim rukovodiocima u ovoj instituciji.

Navedeni zaključci, navode iz Tužilaštva, dostavljeni su pojedinim rukovodiocima i tužiocima, a u njima Sud ukazuje na navodne “neregularnosti” prilikom izuzimanja dokumentacije u istražnim predmetima u kojima postupaju tužioci i ovlaštene službene osobe, te izdavanju usmenih naredbi sudaca za postupanje u predmetima.

“Tužioci su mišljenja da navedeni ‘zaključci’ predstavljaju izravno miješanje i opstrukciju rada Tužilaštva BiH u borbi za jačanje vladavine prava, te izravno miješanje i opstrukciju u pojedinim aktivnim predmetima u kojima postupa Tužilaštvo, a koji su od izuzetnog značaja za vladavinu prava”, saopšteno je iz Tužilaštva.

Zaključak kolegija tužilaca je da se VSTV upozna sa zaključcima te u najkraćem roku očituje o njima, kako ne bi nastupile štetne posljedice.

Iz Suda BiH su potom saopštili kako odlučno odbacuju zaključke proširenog tužilačkog kolegija, kojim je akt od 28. jula. 2020. godine neutemeljeno ocijenjen kao opstrukcija rada Tužilaštva, a posebno opstrukcija rada u aktivnim predmetima.

Predsjednica Krivičnog odjeljenja je, navode u Sudu, nakon elektronske sjednice zbog pandemije uzrokovane koronavirusom i više usmenih konsultacija, uputila akt na ruke glavne tužiteljice i četiri šefa odsjeka i odjela Tužilaštva BiH, a ne kako se to netačno navodi “samo pojedinim rukovoditeljima i tužiteljima”.

“Akt sadrži zaključak o uočenim nepravilnostima u praksi, suprotnih članu 35. Zakona o krivičnom postupku BiH, što je kao povreda odredaba procesnog zakona utvrđeno u ranijim presudama Apelacionog odjeljenja Suda. Dakle, upravo s ciljem vraćanja postupanja Tužilaštva u zakonite okvire, a ne s ciljem opstrukcije rada Tužilaštva, upućen je ovaj akt međuinstitucionalne saradnje. Nijednom riječju u aktu Suda nije ni na koji način implicirano ili aludirano na bilo koji pojedinačan, završen ili aktivan predmet, niti je to bila namjera, kako to krivo predstavlja Tužilaštvo, radi dezavuisanja javnosti”, saopšteno je iz Suda BiH.

Posebno začuđuje, dodaju iz Suda BiH, zašto Tužilaštvo izlazi u javnost sa netačnim informacijama i krivim predstavljanjem stanja stvari i kao razlog navode “pravljenje medijskog spektakla, koji ima za cilj narušavanje autoriteta i ugleda Državnog suda”.

Advokati sa kojima je razgovarala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pretpostavljaju da Sud upozorava Tužilaštvo da radi nešto što nije u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, ali ovakvu komunikaciju ovih institucija smatraju neprimjerenom.

Advokatica Tatjana Savić je mišljenja da obje institucije komuniciraju saopštenjima za javnost, a da pri tome javnost nisu obavijestili o kakvim se to “zaključcima” radi.

“I sad jedni druge demantuju, a javnost ne može da procijeni ko je u pravu. Djeluje da se radi o nekim pretresima, o zahtjevima za izuzimanje dokumentacije. A sad, komunicirati saopštenjima za javnost, a ne reći javnosti šta je sporno i pokazati te zaključke koje spominje i jedna i druga strana, po mom mišljenju je neprimjereno i samo dodatno utiče na opšte nepovjerenje građana u pravosuđe”, istakla je Savić.

Advokat Muhidin Kapo kaže kako je Tužilaštvo stranka u postupku i da je Sud institucija koja odlučuje o svemu.

“Naredbe faktički može izdavati samo Sud. Samo u pojedinoj fazi postupka u istrazi Tužilaštvo daje neke naredbe. Sud je taj koji daje naredbe i Tužilaštvu”, govori Kapo.

Tužilaštvo će, kako su naveli, od VSTV-a zatražiti da od Suda BiH pribavi detaljne informacije o održanoj sjednici i načinu donošenja zaključka, kao i da će dopis biti upućen i Uredu disciplinskog tužioca.

U Sudu BiH, sa druge strane, navode da niti VSTV niti Ured disciplinskog tužioca nemaju niti jednu nadležnost u ovom pitanju, a što bi, kako kažu, Tužilaštvo trebalo znati, kao i da Sud ovim aktom nije ništa naložio niti je pokušao narediti bilo šta, već je dao svoje mišljenje o navedenom problemu.

See all News Updates of the Day

BiH: Zaštićena područja bez zaštite

„Ljubačevo” je važno i zbog helektita – izuzetno rijetkog pećinskog nakita (Foto: CIN)

Nekontrolisane eksploatacije, privatni interesi i nedovoljna briga nadležnih ustanova ugrožavaju zaštićena prirodna dobra u Bosni i Hercegovini.

Aktivisti u FBiH traže zaštitu rijeka

Aktivisti traže zaštitu rijeka od malih hidrocentrala u FBiH
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

Oko 50 aktivista za zaštitu rijeka na području Federacije BiH danas je ispred zgrade federalne Vlade mirnim protestom izrazilo nezadovoljstvo zbog izgradnje minihidroelektrana na rijekama.

Članovi Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine protestiralo je, jer, kako su naveli, Vlada FBIH nije uradila ništa po pitanju Zaključka o zabrani izgradnje malih hidroelektrana koji je Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio 23. juna.

Tražimo da se naš plan za rijeku Krušćicu vrati u prvobitno stanje, onakvo kako je bilo dok nije donesena odluka da se grade mini hidroelektrane. Imali smo regulacioni plan koji je bio zaista dobar i sve treba vratiti u prvobitni položaj. Međutim, 2014. godine je došlo do izmjene dijela regulacionog plana I tada su nastali svi problem. Mi želimo provesti građansku inicijativu i utjecat ćemo na Općinsko vijeće Vitez da se naš prostorni plan vrati u prvobitno stanje. Izgradnja mini hidroelektrane ugrožava većinu seljena jer žive blizu rijeke, koriste je za kupanje, navodnjavanje, poljpprivredu. Izgradnja bi ugrozila floru i faunu”, rekao je Enes Salkić, aktivista za zaštitu rijeka i predstavnik Ekološkog društva Vitez.

Zastupnički dom PFBiH zadužio je Vladu Federacije BiH da u roku od tri mjeseca, izvrši analizu i Parlamentu predloži zakonske izmjene koje će omogućiti realizaciju zaključka, a koje su tiču deklaracije o zaštiti rijeka I zabrani daljnje gradnje malih hidroelektrana u FBiH.

River protection activist protest in Sarajevo
River protection activist protest in Sarajevo

Aktivisti okupljeni oko Koalicije za zaštitu rijeka su poručili kako zakoni nisu izmijenjeni, a da izgradnja minihidroelektrana i dalje traje.

Mi nismo postavljali rok nego je Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH donio rok od tri mjeseca I dao je Vladi FBiH nalog da da prijedlog Izmjene I dopuna zakona koje bi omogućile zabranu izgradnje mini hidroelektrana. Naše namjere su potpuno jasne i čiste I tražimo dvije stvari – obustavu izgradnje novih hidroelektrana na teritoriji FBiH i ukidanje podsticana za male hidroelektrane. Ukidanje podsticaja prema sporazumu s Energetskom zajednicom ističe ove godine I mi kao država nismo obavezni da podstičemo obnovljive izvore energije i male hidroelektrane”, smatra Viktor Bjelić, potpredsjednik Centra za životnu sredinu.

On smatra da je kompletan process politička igra ted a je federalni nivo istog trenutka kada je donesen zaključak, od kantonalnih vlasti trebao tražiti donošenje istog zaključka kako bi bio sprovodiv u praksi.

Borba protiv gradnje minihodroelektrana traje tri godine, rekao je Anes Podić, predstavnik Udruženja Eko akcija Sarajevo.

U BiH je prisutna vladavina para, a ne zakona. Dobili ste izgovor da je ovo politička odluka, ali istina je da se štite tajkuni
Anes Podić, Eko akcija

Nakon što je počela izgradnja mini hidroelektrana, u kampanju za zaštitu rijeka u BiH uključile su se vodeće globalne organizacije za očuvanje prirodne sredine. Akciji se pridružio I glumac Leonardo Di Caprio.

U BiH je do sada izgrađeno 108 malih hidroelektrana. Od toga je 64 u FBiH, a 44 u entitetu Republika Srpska. Podaci koalicija i organizacija za zaštiitu rijeka, kažu da je u pripremi izgradnja još 339 minihidroelektrana.

Aktivisti traže zaštitu rijeka od malih hidrocentrala u FBiH

Aktivisti traže zaštitu rijeka od malih hidrocentrala u FBiH
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

BiH: Vlasti nedovoljno transparentne

BiH: Vlasti nedovoljno transparentne
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

Anketa Fondacije Friedrich Ebert: Korupcija i nepotizam glavni razlozi odlazaka iz BiH

ilustracija

Korupcija i nepotizam glavni je razlog emigracije stanovništva Bosne i Hercegovne pokazalo je novo istraživanje Fondacije Friedrich Ebert koja djeluje u BiH.

Dvije trećine ispitanika (63.1%) koji su Bosnu i Hercegovinu napustili u prethodne tri godine izjavilo je da su korupcija i nepotizam glavni razlozi za njihov odlazak, navodi se u izvještaju.

77.4% ispitanih koji žive u BiH navelo je ove razloge kao najvažnije zbog kojih bi otišli iz zemlje.

Najprivlačnije zemlja destinacija za 42.7% stanovnika BiH je Njemačka, na drugom mjestu je Austrija a zatim slijede Švicarska, Švedska i SAD.

"Analizom dobivenih odgovora očito je da su dominantni push faktori migracija u utjecaju na odlazak iz BiH, među kojima se posebno ističu korupcija i nepotizam, te uvjeti rada u BiH, zajedno sa nekvalitetnim javnim uslugama, političkom situacijom i odsustvom perspektive u BiH.

Od 1990. do 1996. godine razlozi napuštanja BiH bili su vezani uglavnom za ratna zbivanja. Promijenjena je priroda migracija iz BiH. Iseljavaju se ili se namjeravaju iseliti cijele porodice.

To ima dugoročne i strukturne posljedice po BiH jer 120 se na ovaj način gubi demografska supstanca u smislu radnog i reproduktivnog potencijala države. Indikativno je i zabrinjavajuće da se iseljavaju i osobe koje su zaposlene ili već imaju biznis.

Iselili su se ili se iseljavaju oni koji su u BiH stekli obrazovanje, znanja i vještine. Na ovaj način BiH praktično izvozi, u najnepovoljnijim uvjetima razmjene, teško izgrađeni humani kapital zbog izostanka pravog načina njegove upotrebe." navedeno je u zaključcima o nalazima provedene ankete.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG